Уз Светски дан воде: Алексинац има воду и за комшије

Светски дан вода, који се данас обележава, ове године у фокус ставља кризу доступности пијаће воде и санитарно-хигијенских услова за популацију широм планете. Процењује се да око две милијарде људи нема приступ безбедној води за пиће.

Општина Алексинац овај дан дочекује са солидно решеним проблемом пијаће воде за ствоје становништво. Пртходних деценија уз помоћ општинског и републичког буџета, а и кредитних средстава из међународних финансијских институција, реконструисана је Фабрика воде „Бресјеˮ у Суботинцу, изграђена нова, а делимично и реконструисана водоводна мрежа. Тренутно, на овај систем је прикључен град Алексинац са још једанаест насељених места ове општине, а постоје услови за прикључење осталих Моравских села ове општине. Значи, у један број села вода је стигла, а остало је да се реши водоснабдевање у осталим руралним насељима.

То нам је потврдио и први човек алексиначке локалне самоуправе.

‒ Општина Алексинац је задњих десетак година стварно радила на томе да се обезбеди здрава пијаћа вода тиме што се реконструисала фабрика за прераду воде Бресје. Ширила се мрежа ка свим рубним деловима општине, али нисмо све завршили. Ове године је у плану проширење водоводне мреже ка оним насељима где је већ прошао примарни цевовод. Пре свега, причамо о насељима Срезовац и Љубеш, која доста имају проблема са обезбеђивањем здраве пијаће воде, јер нема више воде у бунарима, односно пао је ниво воде ‒ каже Далибор Радичевић, председник општине Алексинац, и најављује да ће у овој години да се крене са даљим ширењем секундарне мреже уз намеру да се доведе здрава пијаћа вода до свих становника општине Алексинац.

Алексинац не само да је обезбедио довољне количине воде, већ има и вишкове које нуди околним општинама.

‒ Бресје је, још када је формирано далеких седамдесетих година, и осмишљено као систем за водоснабдевање не само Алексинца, него и општина Ражањ, Параћин, делом Ниш. Није се ишло ка томе. Сада смо у преговорима са општином Сокобања, која има великих проблема и нема здраву пијаћу воду, да они преузимају воду од нас. Нама ће то добро доћи зато што воду која је неутрошена, а произведена, тренутно испуштамо у Моравицу, тако да на тај начин нећемо угрозити наше водоснабдевање имаћемо довољну количину воде. У договору са предузећем „Србијаводеˮ, које хоће да помогне Ражњу да у оним насељима, која се наслањају на нашу општину, кроз тај систем који је већ стигао малтене до краја општине Алексинац, да се преузме вода, само да се изгради базен и одради секундарна мрежа. Наравно, то нама опет иде у корист јер ћемо добити нека новчана средства која ће поспешити рад самог „Водоводаˮ – објашњава Радичевић.

bovansko jezero

На територији општине не постоји изграђено постројење за пречишћавање отпадних вода. У најави је да се овај проблем реши. Оно што је негативно, то је чињаница да нисмо могли да избегнемо загађивање већине малих водотокова који су нам постали место депонија и уливања индивидуалних канализација. Такву нашу немар природа кажњава поплавама, а храна коју једемо залива се водом из загађених река. Локална самоуправа чисти део таквих водотокова сваке године, али би требало да предузима и мере санкција како би их заштитила.

Један коментар

  1. А моторни чамци и глисери и даље цепају језером, нелегалне викендице ничу, дивља канализација загађује итд итд…. Заштите језеро!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − six =