Увелико се спрема први „Капама фест” у Дражевцу

Чланице дражевачког Удружења жена „Бисерке”, заједно са тамошњим Културно-уметничким друштвом „Бисер”, овог викенда одржаће једну занимљиву манифестацију. „Капама фест” ће бити одржан у недељу, 23. јуна, током послеподнева, а поред кувања овог старинског јела биће организован и дечији фестивал фолклора, на коме ће учествовати млади фолклораши узраста до 15 година.

Према најави, у такмичарском делу спремања капаме биће три категорије такмичења, то су припрема капаме, припрема националне кухиње котлић по избору где ће да се кувају гулаши, капама, рибља чорба, јела од гљиве, а биће и такмичење за најлепши штанд.

− Кување почиње од 14 часова, за припрему капаме пријављено је седам екипа, то су само удружења која се такмиче, која нам долазе као гости. У такмичарском делу за националну кухињу, котлић по избору, имамо 13 пријављених екипа − најавила је Ивана Николић, председница Удружења „Бисерке”.

Иначе, капама није у сваком крају исто јело, свако је другачије спрема. У нашем крају то је јагњећа чорбица са зељем, својеврсно пролећно јело.

У наставку програма, како је планирано, надметање у фолклору биће од 18 часова и тада ће се такмичити деца, односно биће надигравања у кореографији. Мимо награде у надигравању биће и три споредне награде, па ће овом приликом бирати најлепши осмех, најбољег играча и најбољу играчицу.

− Долази нам седам фолклорних ансамбала, КУД-ова који ће бити гости тог дана. КУД „Јабланичко коло” Лебане, КУД „Дејан Јовановић Деша” Тешица, Градски фолклорни ансамбл „Зора” Зајечар, ГКУД „Алексинац”, КУД „Живорад Стаменковић Шпигел” Каменово и КУД „Григор Прличев” Скопље и ми као домаћини седми, КУД „Бисер” Дражевац − набраја Ивана Николић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + five =