Ускоро: Дом здравља шаље лекаре на нове специјализације

Дом здравља у Алексинцу већ неколико година чини напоре да кадровски појача своје специјалистичке службе. Од 2015. године редовно се додељују специјализације сходно кадровском плану који се добија од Министарства здравља. Расписан је интерни позив у оквиру Установе за доделу седам нових специјализација, а најављују се и супспецијализације.

‒ Морамо да попунимо упражњена места одговарајућим специјалностима, али и да предвидимо које ће специјалности затребати у будућности јер ће неки људи отићи у пензију у догледно време. На основу тог плана стручног усавршавања и ове године смо поднели захтев Институту за јавно здравље у Нишу и он нам је одобрио. Имамо у овом треунтку седам специјализација – каже за наш медиј др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу.

Биће одобрено седам специјализација и то две из опште медицине, по једна из ургентне медицие, из педијатрије, из гинекологије и акушерства, из медицине рада и радиологије. Осим неопходних специјалиста за актуелне службе, међу одобреним специјалностима је и она за лекара који ће се бавити медицином рада. Некада је у нашем граду постојала ова служба, али са пропасти локалне привреде изгубила се и ова грана медицине.

‒ Знате да је медицина рада била укинута својевремено. Видите и сами да расте број фирми у Алексинцу, број људи који су запослени, те сходно њиховом броју потребни су и специјалисти медицине рада и Институт нам је то одобрио на наш предлог. Биће једна специјализација подељена и из радиологије, што је такође новост. Укупно седам ‒ објашњава актуелни први човек Дома здравља.

Др Живадиновић још каже да имају најаву да ће добити у наредном периоду још једну специјализацију за педијатрију.Он подсећа да је садашња ресорна министарка максимално за то да се специјализације додељују, али и да је она за то да промени одговарајућа акта, који би омугућили доделу већег број супспецијализација.

‒ Ми смо на њен предлог извршили анкетирање наших запослених и послали Министарству имена свих оних који желе да упишу супспецијализацију, што је један додатни, виши ниво образовања који ће сигурно бити од значаја не само за наше запослене, већ пре свега за пацијенте који ће имати прилике да добију и неке супспецијалности у Алексинцу. До сада тога није било, јер по тренутном пропису то на нивоу Дома здравља и није било могуће ‒ каже наш саговорник, уз напомену да ће се сада прописи променити и да ће то бити могуће.

Да би се ишколовао и припремио за обављање квалитетних специјалистичких прегледа, односно да би стасао у квалитетног специјалисту потребна је, према општим проценама, едукација лекара од пет до шест година.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 12 =