Ученицима бесплатни уџбеници, пољопривредницима субвенције

Неколико битних тачака обележило је данашње заседање Скупштине општине Алексинац, а међу њима се истичу оне о подели бесплатних уџбеника млађим основцима, о одређивању урбанистичких зона и о програму подршке пољопривредницима у овој години.

Одборници су данас потврдили одлуку Општинског већа, па ће убудуће сви ученици од првог до четвртог разреда основних школа са територије наше општине добијати бесплатне уџбенике. Локална самоуправа је обезбедила средства, а уџбенике ће набављати школе од наредне школске године.

Такође, потврђена је и Одлука о утврђивању урбанистичких зона обавезног инвестиционог одржавања и зона обавезног одржавања спољног изгледа зграде, односно одређене су урбанистичке зоне у којима ће станари имати обавезу одржавања фасада и одређено је где је забрањено мењање изгледа зграда које су под заштитом. Како се чуло овом приликом, ова одлука претходи одлуци о бесповратном суфинансирању уређења фасада.

Зелено светло дато је и на Одлуку о програму подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине у овој години. Сада су се стекли услови да се крене са реализацијом подршке пољопривредницима, највероватније од априла месеца, када се очекује расписивање Јавних позива за подстицаје у оквиру мере инвестиција у имовину газдинстава. За разлику од минуле године, када је било 14, за ове намене сада је опредељено 20 милиона динара, а  услови за конкурисање остају исти.

Током данашњег заседања одлучено је да се ангажује екстерни ревизор завршног рачуна прошлогодишњег буџета општине, а дата је сагласност да се продају два стана досадашњим закупцима како би се решио стамбени проблем избеглица.

На данашњој скупштини потврђен је мандат Марији Бојковић из Суботинца која је на одборничком месту заменила Милана Петровића, коме је мандат престао због преузимања функције директора ЦКУ Алексинац.

На данашњој седници одборници су чули и извештаје о прошлогодишњем раду Савета за здравље општине Алексинац, Штаба за ванредне ситуације и одељења за развој пољопривреде, односно о спроведеним мерама пољопривредне и политике руралног развоја током 2023. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − nine =