Ученици из Алексинца, Марибора и Чаковца произвођачи здраве хране

Ученици три средње школе које образују кадрове прехрамбене и пољопривредне струке су данас у Биотехнолошкој школи „Шуматовац” показали своја достигнућа у ђачком предузетништву.

Осим ове алексиначке установе, са производима и презентацијом представиле су се и Биотехничка школа Марибор из Словеније и Господарска школа Чаковец из Хрватске.

Сајам ученичких компанија је одржан под покровитељством Европске уније, у оквиру пројекта „Стицање нових знања и искуства на примерима добре праксе – едукација ученика у области средњег стручног образовања пољопривредних школаˮ. Штандове је обишла и делегација алексиначке локалне самоуправе са председником општине Далибором Радичевићем.

Осим сајма, учесници пројекта су се упознали са хидропонском производњом јагода у школи „Шуматовац”, а претходних дана одржана су и едукативна предавања на ову тему.

На презентацији смо видели неколико еколошких и здравих производа насталих као продукт рада ученичких задруга. И поред таквих постигнућа, захваљујући стању у пољопривреди млади се све теже одлучују за ову делатност, па и за изучавање тих вештина.

‒Трендови у пољопривреди иду силазном путањом и све је мањи број ученика заинтересован за пољопривреду. Надамо се да ће се то у будућности прометии. Вероватно су због стања у пољопривреди деца слабије заинтересована за ову грану ‒ каже Елвис Новак, професор стручне наставе и вођа школске економије у Господарској школи Чаковац.

Он је први пут у Србији и веома је задовољан сарадњом између ове три школе, похвалио је гостопримство наше средине што је и очекивао пре поласка на пут. Истакао је обилазак хидропонске производње јагода, пошто се његова школа бавила оваквим начином гајења поврћа, парадајза и паприке.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + seven =