skola

У неколико села, највероватније, утихнуће школско звоно

Школство је увек, а нарочито сада, више од самог описмењавања становништва и оно одређује многа друштвена, па и демографска кретања. То се и констатује у Одлуци о мрежи јавних основних школа општине Алексинац, која је добила подршку Општинског већа, а о којој треба да се изјасне и одборници Скупштине општине и да добије сагласност ресорног министарства. У том документу стоји да опстанак сеоских школа зависи од демографске ситуације у средини у којој се налазе, али исто тако је евидентно да гашење школа додатно подстиче негативне демографске трендове у локалној средини. Такав је случај села Голешница, где је прво утихнуло школско звоно, а затим се и иселило становништво.

Да ли је на том путу још неколико насеља у којима неће бити школе по предлогу за школску 2023/2024 годину? Нажалост, највероватније такву судбину могу да очекују и одељења у селима где тренутно има једног до два ђака.

Предлог је да престане рад школских одељења у Чукуровцу, Горњем Адровцу и Преконозима. Школарци из Горњег Адровца, до четвртог разреда похађали би школу у Прћиловици, а у вишим разредима у Житковцу. Из села Преконози у Горњем Крупцу. Проблем са одрживости има и ова школа. По Одлуци која је на усвајању, предвиђа се да се од јесени организује издвојено одеље за ученике од петог до осмог разреда у Дражевцу, а да у Горњем Крупци ради само четвороразредно одељење. Тако ученици из Дражевца не би путовали у школу која је у суседном селу које припада нишкој општини Црвени крст. Али сада проблем настаје за житеље Горњег Крупца и осталих села из којих ће ђаци виших разреда морати да путују у Дражевац.

‒ Мишљења сам да је боље било да је остала школа у Горњем Крупцу. Такође је исплативо да се активира и школа, од петог до осмог разреда, у Дражевцу. Била би најбоља варијанта да путује наставно особље, а не ученици. Поготово ако се има у виду чињеница да је аутобуски превоз веома лош и да ће бити све лошији, поготово у зимским условима ‒ појаснио је за наш медиј Александар Стефановић, већник који је своје мишљење изнео и на седници Општинског већа.

Жеље су једно, а економске могућности сасвим нешто друго. Ипак није све у новцу. Па можда треба општинска власт да размисли о изнетом предлогу овог већника, иако то можда због трошкова не би било по вољи министарства и довело у питање њихову сагласност.

Када је у питању мрежа јавних основних школа, треба рећи да се предлаже отварање нових одељења Основне музичке школе „Владимир Ђорђевићˮ, која има већ издвојена одељења у Ражњу и Сокобањи. Планирају се и одељења у улици Момчила Поповића и у Тешици у просторијама Основне школе „Аца Синадиновићˮ.

Насловна фотографија: Илустрација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + ten =