У ишчекивању избора одборници усвојили више значајних докумената за грађане

Скупштина општине Алексинац је на данашњој седници усвојила два значајна документа Ребаланс општинског Буџета за ову годину и Просторни план општине Алексинац до 2032. године. Што се тиче измене и допуне Буџета оне су биле потребне како би се ускладила динамика прихода и трошења средстава из претходног периода и ради се о близу 223 милона динара пренетих и нешто мање од 24 милиона неутрошених средстава за посебне намене. Повећавају се и текући приходи на око 1.815.000.000 динара, па се за сада планира да се ове године у општинској каси нађе 2.061.000.000 динара.

Добра ствар је то што је процењено да ће се увећати приходи, од првобитно планираних, на више позиција, као што су порези на зараде за шест милиона, боравишне таксе за два милиона динара, тако да ће Буџет бити увећан за 2,8 одсто овим ребалансом. Лоша ствар је то што је пре његовог доношења прихваћен амандман којим су на појединим позицијама умањена средства, како би се обезбедио новац за солидарно плаћање пољопривредницима за штете настале од поплава у периоду од 2008 до 2011. године. Део плаћа „Србијаводе”, а део који иде на терет Општине Алексинац са каматама се процењује на око 19 милиона динара.

Приликом усвајања Просторног плана општине, пре гласања, опозициони одборник Иван Димић је указао на значај овог документа за целокупну заједницу и замерио је предлагачима и општинским властима што није организована за скупштинске локалне заступнике презентација плана од стране израђивача. По њему, изостанак таквог упознавања њега и његових колега, а тиме и грађана, и свођење излагања документа на само законску процедуру је лоше по самом квалитету плана, јер осим што је стручан, он је политички акт.

Одборници су подржали и измене и допуне Плана генералне регулације Алексинца, а једна од њих се односи и на преименовање једне парцеле која ће бити саставни део површине преко пута Геронтолошког центра „Јеленац”, где је један инвеститор из Лесковца изразио намеру да гради маркет.

Општински парламент је усвојио и План за одбрану од поплава за воде другог реда који обухвата и програм одржавања вредан 6,2 милиона динара. Зелено светло је добила и Одлука о усвајању програма запошљавања са акционим планом до 2026. године. Како се чуло, овим програмом кроз четири мере, само ове године, биће обухваћено преко сто лица.

Скупштина је на данашњој седници и изгласала и допуну мреже јавних основних школа којом ће Основна школа за ученике са сметњама у развоју „Смех и суза” убудуће обављати и предшколско образовање, кроз редовни програм рада припремног предшколског програма. Одборници су се сагласили и са изменом Програма рада ЈКП „Водовод и канализација” коме се прикључује још девет милиона субвенционисаних наменских средстава из буџета за инвестиције. Уместо претходно опредељених 18 милиона за проширење секундарне мреже и замену азбестних цеви, сада ће бити утрошено укупно 27 милиона динара. И то за изградњу локалне мреже у Срезовцу 18, у Дреновцу за исту намену са хлорном станицом седам и два милиона биће утрошено за замену азбестних цеви у житковачкој Железничкој улици.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =