У Гредетину бујица поплавила дворишта, помоћне и стамбене објекте

Једночасовна борба Гредетинаца са изненадном воденом бујицом окончана је тако што су школа и амбуланта спашени, али је до десетак домаћинства која су били на удару претрпело штете од поплављених дворишта, страдалих бунара, септичких јама до уласка воде у појединим помоћним објектима и стамбеним просторијама. Да ће проблема бити са пијаћом водом и хигијеном, због потопљених бунара и замућених извора, показује и податак да у вечерњим сатима у локалној продавници више није било у продаји воде у балонима.

Више дворишта у којима је дошла водена бујица и донела свакакву прљавштину мораће да се дезинфикују. Највише је страдало подручје у центру села са десне стране у правцу према реци, али и у другим деловима насеља оштећена је путна инфрастуктура. Киша која је падала око пола сата није наговештавала такав потоп, али је у трену надошао локални водоток који је примио воду која се слила од Горњег Адровца низбрдо до центра села. Главни пут је више личио на водопропуст него на саобраћајницу.

Старији мештани кажу да је пре око тридесет година, око Петровдана била оваква поплава, као што је било овог поподнева. Мештани осим што су лопатама и физичком снагом штитили школу у помоћ су позвали Топлицу Терзића који је својом машином колико толико усмеравао воду, па се она задржала само у двориштима ових установа и била на ивици да уђе у школски објекат. Мештани су још и незадовољни што је мостић на улазу у школско двориште неадекватан и слабе пропусне моћи и има проблема и код мањег водостаја, а камоли код бујичног надирања.

Један од мештана нам је испричао да спасавајући свог пса морао је животињу да преко прозора увуче у кућу јер је вода била бујична па није имао времена да на други начин реагује.

Очито да за десетак домаћинстава предстоји велико санирање у наредних неколико дана како би себи омогућили нормално функционисање. Неке од њих је у вечерњим сатима обишла ватрогасна екипа, која је после разговора отишла у Горњи Адровац. Праве размере штета знаће се након сутрашњег дана када грађани Општинском штабу пријаве штету.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 9 =