У државном тиму за борбу против корона вируса и Алексинчанин

У државном тиму за борбу против корона вируса налази се и један стручњак пореклом са подручја општине Алексинац. Ради се о директору Клинике за инфективне и тропске болести у Београду, др Горану Стевановићу.

Његово порекло по оцу Душану и мајци Мирјани је из села Вакупа код Алексинца. Како смо сазнали од поједних мештана овог насеља, доктор Горан када има времена долази у Вакуп где је и подигао породичну кућу. Исти извор каже да као прави домаћин има свој виноград који сам обрађује, а често од доктора виноградарске савете затраже и остали мештани. Он се поред виноградарства бави и пчеларством, а и воћњак у оквиру окућнице му је за пример. И поред тога, што се ради о великом стручњаку и, како би овдашњи људи рекли, о светском човеку, по њиховим речима он је скромна и вредна особа. То су нам потврдили и остали мештани са којима смо разговарали. Један од њих нам је казао да доктор Горан са сваким кога сретне радо поприча, да је велики домаћин и да ко се нађе у његовој кући буде обилно угошћен по старом српском обичају.

Наши саговорници су указали да овај врхунски лекар не либи се да обује опанке, и на њима каише закопча, и тако одлази у поље и креће се кроз село. И док многи мештани избегавају гумене опанке, доктор Горан их радо користи. Интересантно, по причи мештана, да доктор и своја три детета радо води у виноград и на примедбе мештана да је топло да и она иду у поље, одговара шта им фали. Да се ради о човеку који поштује традицију и обичаје својих предака указује и информација, коју смо прикупили у селу, да обично када борави у Вакупу одлази и у цркву, а пре пар година био је и колачар. Иако доктор Горан није рођени Вакупчанин, већ је његово порекло из овог села, привржен је овом месту и да са својим комшијама и осталим мештанима има добре односе. У прилог томе је и неколико прича које смо чули о његовој помоћи Вакупчанима када им је била потребна медицинска помоћ.

Др Горан Стевановић (фото: Танјуг/ Председништво Србије)

Овај 48-огодишњи стручњак радо долази и у Алексинац. По речима директора Опште болнице у Алексинцу доктора Горана Видића, др Стевановић се увек одазове позиву алексиначких колега да им презентује своја искуства, па је имао неколико запажених предавања у овој установи. Доктор Видић нам је потврдио да се ради о „изузетном човеку”, поред тога што је и врхунски стручњак.

О овом стручњаку на друштвеним мрежама постоје оскудни подаци. Дневни лист „Блиц” је 2016. године о овом уваженом лекару писао као о српском пандану Доктора Хауса (у истоименој серији га тумачи Хју Лори), који са својим тимом успоставља дијагнозе када нико други не може, решава нерешива медицинска стања и спасава пацијенте од којих су други „дигли руке”. У истом тексту се каже да је Стевановић каријеру посветио потрази за правом дијагнозом у случајевима када ју је веома тешко поставити.

‒ Њему, на пример, доводе пацијенте који по неколико недеља имају високу тепературу, а
да се узрок не зна ни након опсежних анализа. То су такозвана нејасна фебрилна стања.
Додатни изазов је то што његови пацијенти траже не само лек већ и одговор, и што им
незнање често теже пада него сами симптоми” ‒ стоји у „Блицовом” напису. 

‒ Зато је најважније бити потпуно искрен и према пацијенту и према породици ‒ чврсто је
правило овог доктора, завршавају свој текст колеге из ове дневне новине.

Да су тачни наводи колега из Блица када је у питању искреност доктора према пацијентима, потврдили су нам и његови Вакупчани. Они кажу да увек када су Горана питали за неки савет или дијагнозу он им је отворено и непогрешиво одговорио. Њима је из почетка то било чудно јер, одговори нису били по њиховој вољи, али касније се испостављало да је овај стручњак био у праву.

Доктор Горан Стевановић је, судећи по свему ономе што смо могли чути, још један вредан изданак српског народа у оном најизворнијем и најпозитивнијем смислу, па није ни чудо што ужива поштовање како колега из струке тако и људи из највиших државних институција и органа. Нама остаје као људима, који такође потичу са ових простора, само да њему и његовим колегама пожелимо да својим знањем и вредношћу добију битку против корона вируса и тако на светском нивоу потврде оно, што ми већ знамо, а то је њихова вредност.

А што се тиче још једног врсног епидемиолога доктора Предрага Кона и тврдњама на неким Фејсбук страницама да је његова мајка Даница из Алексинца ту информацију још увек нисмо могли да проверимо.

Насловна фотографија: Председништво Србије/ Димитрије Гол

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 5 =