У Дражевцу: „Радиност” са јагњећом капамом прва

Удружење жена „Бисерке” из Држевца је јуче било домаћин новопокренуте манифестације у нашој општини која има за циљ да од заборава сачува традиционално јело капама, које се налазило и на трпези наших бака и дека. У част овом јелу организован је „Капама фест”, на коме су се окупили љубитељи традиционалне кухиње и који су се такмичили у неколико дисциплина.

У трци за најбоље спремљену капаму учествовало је шест такмичарских екипа, а жири је за најуспешније прогласио тим Удружење грађана „Радиност” из Алексинца, док је друго место припало Етно удружењу Корман, а треће су биле „Вредне домаћице” из Гредетина.

И док су у припремању капаме учествовали представници удружења, остали заинтересовани су могли да укрсте варјаче у припремању неких од јела из националне кухиње. Било је 13 учесника који су углавном припремали гулаш и рибљу чорбу. Жири је прво место доделио екипи „Обрадовић и син” из Трњана за рибљу чорбу, други је био Ђорђе Ковачевић из Ниша који је скувао гулаш од дивљачи, док је трећепласирана екипа „Пацијенти” из Држевца на оцену понудила гулаш.

Организатори су се потрудили да понуде садржаје који нису искључиво у вези са укусом хране, па су окупили и оне који се баве неговањем народне традиције у свим сегментима, од обичаја, преко ручних радова, до старинских јела. Све се то могло видети на седам штандова удружења са подручја општине Алексинац и града Ниша. Највише се исплатио труд Удружења жена „Вредне домаћице” из Гредетина, које су прве, друго место припало је Удружењу угоститељских и туристичких посленика Ниш, док је као трећи најуспешнији штанд проглашен онај који су оформиле представнице „Супер жена” из Тешице.

Ивана Николић, председница Удружења жена „Бисерке” и чланица Организационог одбора манифестације „Капама фест” је изразила задовољство одзивом својих колегиница из других друштава, као и учешћем осталих заинтересованих. А за само јело тврди да је традиционално присутно и на нашим просторима.

‒ Капама је традиционално јело са наших простора. Свуда се другачије спрема, значи нигде није истог нити укуса нити припреме, али код нас се припрема као пролећно јело, као чорбица јагњећа са зељем ‒ каже наша саговорница.

Она и њене другарице из Организационог одбора су уверене да ће скуп посвећен капами постати традиционалан и да ће и по њему Дражевац бити препознатљив.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =