У Дому омладине: Изложени документи о Другом балканском рату

Поводом обележавања 110 година од победе у Другом балканском рату, синоћ је у овдашњем Дому омладине отворена изложба под називом „Други балкански рат на фотографијама и докментима”.

Аутор изложбе је проф. др Дејан Антић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу и он се овом приликом обратио присутној публици објаснивши који је био задатак приликом стварања ове поставке.

− Ми смо приредили једну овакву изложбу са задатком да нас подсећа на славна времена српске војске и српске државе, на времена када се бранила држава и на времена када се бранио и ослобађао српски народ. На овој изложби можете видети 23 паноа и на свим овим паноима приказане су све појединости Другог балканског рата − рекао је овом приликом проф. др Антић.

Алексинчани на овој изложби могу да се упознају са приликама након Лондонског мировног уговора, преко стања у српској војци у мају месецу 1913. године, до Битке на Брегалници. Посебно је обрађена Битка на Брегалници, ту је и картографски приказ битке, али су обрађене и неке друге битке као што су оне на Власини, код Пирота, код Књажевца и код Зајечара. Аутори су се бавили и ратном прокламацијом, кризом Дринске дивизије, борбом против колере, односно свим важним догађајима који су обележили Други балкански рат.

Изложбу је свечано отворио председник општине Алексинац Далибор Радичевић и овом приликом истакао да је ова тема битна за Алексинац, јер је један од битних актере Другог балканског рата наш суграђанин генерал Михајло Рашић.

Иначе, изложба гостујуе у нашем граду заслугом Општине Алексинац и Центра за културу и уметност Алексинац, а сви заинтересовни Алексинчани ће моћи да је погледају у наредним данима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − 1 =