У Алексинцу: Успорен раст новозаражених, али расте број болесних

Статистички подаци о броју заражених, који су се чули на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац, су охрабрујући. Алексиначки медицинари ипак упозоравају да ће праву слику о епидемиолошкој ситуацији у нашој општини дати наредне две седмице, када ће се видети да ли је коначно дошло до стагнације новооболелих.

Епидемилог др Родољуб Живадиновић је изнео податак да је у протеклих седам дана у односу на претходну седмицу дошло до успоравање раста броја новооболелих.

− Имамо значајан застој у ширењу болести, у смислу успорење раста броја позитивних . Ове недеље имали смо само 1,5 одсто више оболелих него претходне. Додуше, број првих прегледа расте, он је 8,4 процената већи него претходне недеље.То тумачимо уозбиљавањем свих оних који имају неке, било какве, симптоме па сумњају на корону и због тога долазе код лекара. И то је врло добро, да се види шта је, да не буде неких пропуста, јер ако не буде на време почело лечење и изолација, особа можете драстично да прошири болест – објашњава др Живадиновић.

У периоду од 30. новембра до 6. децембра тестирано је 922 узорка, од којих је у 271 откривено присуство вируса корона. Почетком претходне седмице, у понедељак од 164 узорка 48 је било позитивно, у уторак од 134 тестиране особе код њих 35 је откривено присуство вируса, у среду од 166 узетих узорака вирус је забележен у 51 случају. У четвртак примећен је пад, па од 142 тестиране особе 37 су биле позитивне на вирус корона. У петак је рађено 105 тестова и било је 36 позитивних, док је у суботу од 62 тестирана пацијената код њих 11 откривен вирус.

Директор Опште болнице др Горан Видић, такође сматра да је добро што је пораст новооболелих минималан са теденцијом да он буде заустављен. То се крајем седмице и приметило мањим бројем прегледа у ковид амбуланти.

Предшколска установа „Лане” обавестила је Општински штаб да је због оболевања радника или њихове изолације због контаката дошло до реорганизације рада. Мешовита васпитна група целодневног боравка са Алексиначког Рудника преусмерена је у објекту у Мишићевој, где ће у будуће долазити и деца и запослени из затворене мешовите групе у згради Академије васпитачко-медицинских струковних студија − одсек Алексинац.

Из „Ланета” је дошла и молба Општинском штабу о давању инструкција о даљем поступању према родитељима који „не желе да потпишу изјаву сагласности да неће доводити децу уколико има у њиховом домаћинству оболелих од корона вируса”. Присутни чланови Штаба су затражили, пре него што донесу одлуку, правно тумачење од стручних служби.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − seven =