У Алексинцу: Стручњаци о развоју детета, родитељству, новим технологијама и медијима

Алексинац је данас и сутра, у знаку републичке манифестације „Читалићиˮ. Ова манифестације установљена са циљем да поспеши читање код ученика требало је да окупи и неколико стотина малишана из школа широм Србије. Због трагичних догађаја у протеклом периоду, пре свега трагедије у београдској Основној школи „Владислав Рибникарˮ, изостала је ђачка смотра.

Али зато ће у оквиру конференције, данас у Дому културе од 16 до 20 часова, а сутра у Основној школи „Вожд Карађорђеˮ од 10 до 14 часова, стручњаци и просветни радници говорити о темама као што су дечија психологија, развој детета, савремени медији, књиге и читање, као  и традиција и обичаји.

Иако се ове суботе на платоу испред Дома културе неће чути дечији жагор испред креативних штандова школа, што је уобичајена слика за „Читалићеˮ, ипак они највреднији и најуспешнији неће остати без заслужених признања и награда. Њима ће оне бити уручене накнадно, преко школа.

Одзив је као и уобичајено био велики. У многим школама у Србији, али и ван ње, одржана су локална и општинска надметања, а најуспешнији су изборили и учешће на републичком.

Према речима организатора, недолазак ђака у Алексинац није омео ауторски тим да свој деци која су се пласирала и онима који су на републичком нивоу освојили прва места, обезбеди награде и достави све оно што би добили и да су дошли у град на Моравици.

– Као и сваке године, и ове године одзив на конкурс „Читалићаˮ био је леп. Имали смо негде око 180 дневника, имали смо у осталим категоријама више од 60 радова. И у најбројнијој  категорији, наравно „Кликераши”, негде око 450 деце се пласирало на републички ниво – каже један од твораца ове Манифестације Маја Радоман Цветићанин, професорка књижевности и актуелна директорка ОШ „Вожд Карађорђеˮ у Алексинцу.

Под радним називом „У хладу Перуновог храста” и  са мотом „Ту смо једни за друге, а ту су и књиге”, који је настао ових дана када је било многих прича о васпитању, о утицају родитеља на децу. И ту негде, кажу организатори Конференције, се садржи цела тематика овог скупа.

– Осим што се говори о читању, говориће се о развоју детета и значају првих година за његово успешно ступање у живот. Говорићемо о технологијама које су све присутније, врло корисне, али могу да буду и зли господари. И трећа тема на којој ћемо практично да се задржимо биће наша традиција и колико смо ми у савременом добу њу заборавили. Или, колико смо везани за њу и колико је препознајемо или не препознајемо у свему што нам се дешава. Дакле три су теме којима се бавимо: дечија развојна психологија, савремени медији и књиге и читање и практично још су ту и традиција и обичаји – објашњава професорка Маја.

Значај ове манифестације препознали су и Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе Републике Србије, који су је подржали. Подршка није изостала ни од Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − ten =