У Алексинцу: СНС, СПС и Двери изнад просека, Србија против насиља испод

Резултати парламентарних избора на подручју општине Алексинац донекле се разликују у односу на републички просек. Од уписаних 40.112 бирача, своје право гласа на 88 бирачких места искористило је 20.805 грађана. У процентима, јуче на биралишта изашло је 51,86 одсто грађана општине Алексинац са правом гласа. Важећих листића је било 96,21 одсто, а неважећих 3,79 одсто.

На основу свих обрађених бирачких места у нашој општини и објављених резултата на званичном сајту Републичке изборне комисије, изборна листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане” добила је поверење 11.661 нашег суграђанина или 56,12 одсто, док је изборна листа „Ивица Дачић – Премијер Србије” прикупила 1996 гласова или 9,61 одсто. Изнад републичког просека су и резултати остварени у општини Алексинац од стране изборне листе „Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање” са 852 гласа или 4,1 одсто.

Испод просека на нивоу Србије су резултати које је остварила изборна листа „Србија против насиља” за коју је гласало 2885 овдашњих бирача или 13,88 одсто. Нешто мало испод републичког просека по оствареним резултатима у нашој општини су и изборне листе „Српска коалиција НАДА” која је прикупила 836 гласова или 4,02 одсто, односно „МИ – Глас из народа – Проф. др Бранимир Несторовић” са добијена 793 гласа или 3,82 одсто. „Српска радикална странка – Др Војислав Шешељ”, од некада моћне партије на овом подручју, спала је на 425 гласова или 2,05 одсто.

Међу гласачима општине Алексинац, свих 18 листи је имало своје присталице али њихови резултати су испод 1 одсто. Интересантно је то да су обе партије Албанаца добиле гласове, једна седам, а друга 16 бирача. И странке из Санџака су задобиле поверење наших суграђана, ону коју је предводио Зукурлић, имала је 38, а Угљанин 17 листића.

Ако би овако изгледали резултати и на предстојећим локалним изборима 2024. године, локална скупштина би сасвим другачије изгледала него данас. Наравно, апсолутну већину би имао СНС.

Насловна фотографија: Илустрација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 5 =