У албанским маркетима и производи из Србије

Туристи из Србије који намеравају да остатак лета искористе за одмор на албанском приморју, неке од својих омиљених домаћих робних брендова моћи ће да купују и у маркетима на драчкој ривијери. Међу домаћом и страном робом, на полицама приморских маркета нашли су се и производи из Србије.

За оне који воле грицкалице, у понуди су Штаркови слани штапићи, по цени од 30 лека. Ту су и Трик штапићи. Да је Србија земља кромпира, може се видети и по Чачанском чипсу, који је заступљен у неколико врста. Међу чипсевима може се наћи и Марбо, из продукције београдског погона. Од Штаркових производа, ту је и незаобилазни Смоки са паковањем од 90 грама, које кошта 100 лека. Ако желите да се засладите, на полицама можете наћи чувену Јафу, по цени од 100 лека, као и више врста наполитанки овог произвођача, које су нешто скупље него у Србији и коштају 120 лека. У неколико врста могу се наћи и Меделине штрудле у различитим паковањима. Популарни Плазма кекс нуди се у продајним објектима на овој ривијери, а могу се наћи и Имлекови производи. Ми смо приметили њихово млеко без лактозе у тетрапаку, по цени од 170 лека. Купцима се нуди и млеко за кафу истог произвођача.

На рафовима овдашњих продавница своје место заузели су и кечап и сенф „Полимарк”. Кечап од 500 грама можете купити за 170, док сенф у паковању од 250 грама кошта 180 лека. Међу неколико врсти детерџената, примећен је београдски „Дуел” и омекшивач истог произвођача. Цена омекшивача је 330 лека. Када се упореде цене српских производа у нашим и албанским маркетима, у просеку су сличне. Осим у појединим случајевима, када су неки производи нешто скупљи или јефтинији од продајне цене у земљи у којој су произведени. Веома лако је и упоредити цене, пошто један евро вреди 120 лека, што је приближно курсу евро-динар.

У овдашњим маркетима може се наћи сва неопходна роба, како прехрамбена тако и хемијска, па и роба намењена покућанству и туристима на плажи. Понуда по артиклима нешто је слабија него у нашим продавницама, али не и драстично да не би могла да задовољи потребе просечног купца. Осим српске робе, у албанским маркетима налазе се и познати светски брендови, а пре свега производи из Турске, Грке и Италије. Сходно асортиману,стиче се утисак да места има за још неке српске брендове као што су чоколаде и кондидортски асортиман.

За разлику од наших градова који на сваком ћошку имају мењачнице, овде их је мањи број, а ми смо евро најчешће мењали у здравственој апотеци. Овдашњи фармацеут, осим лекова, туристима мења и евро по званичном курсу од 120 лека за евро. Плаћање у еврима нисмо пробали, али стиче се утисак да је и такав начин плаћања могућ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =