У 2023. дочекали су нас вируси, у нади да су они без опасних наследника

Поједини грађани су прве дане у овој години провели лешкарећи како би поправили своје физичко стање. Неки због неизбежног мамурлука, а други због вируса. Немамо тачну евиденцију колико је њих који су се обратили лекарима због респираторних тешкоћа, а да је узрок томе вирус. Оно са чиме располажемо то је епидемиолошка ситуација у нашој општини када је у питању обољевање од ковида-19.

Приметно је да је повећан број пацијената који су се обратили алексиначким ковид амбулантама. Јуче, од 80 тестираних особа њих осморо је било оболело, а прекјуче од 72 узорка у 10 случајева је откривено присуство вируса. Првог дана у 2023. години, као што је и пракса недељом, мањи број грађана се јављао у ковид амбуланти Опште болнице, која једина дежура тада. Од 31 лица, два су била оболела.

И пре почетка новогодишњих празника почео је да расте број новооболелих. У петак 30. децембра било их је шесторо, а 31. уочи дочека Нове године код 11 особа је откривен вирус корона. У четири празнична дана дневни просек је преко седам оболелих особа, док је он средином децембра износио око два до четири лица.

Добра ствар што вирус корона није више толики баук и не прави такве проблеме као раније, али за хроничне болеснике и старије он је још увек опасност. Опрез да, страх не. Без друштвених контаката и скупова нема ни велике радости. Па свако нека усклади своје потребе и могућности са жељама.

У 2023. години надамо се да ћемо коначно ковиду-19 рећи збогом, а да нам људска глупост или можда угрожена природна равнотежа не пошаљу неки други вирус, који ће нам реметити планове да уживамо у свакодневним задовољствима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =