Tradicija se nastavlja u Radevcu

Na veliki crkveni praznik Veliku Gospojinu, u nedelju 28. avgusta, u podjastrebačkom selu Radevcu biće održana dva interesantna takmičenja – jedno je namenjeno sportistima, a drugo kulinarima. Praznik je povod za organizovanje ovih nadmetanja, a toga dana je u ovom naselju i tradicionalni narodni sabor.

U porti crkvenog hrama Svete Marije Magdalene od 14 sati po četvrti put varjače će ukrstiti učesnici gastronomsko-kulinarske manifestacije – Pasuljijade.

− Mada smo hteli samo Pasuljijadu, ima zainteresovanih i za kuvanje gulaša, tako da će moći da kuva ko šta želi  − rekao je Bojan Obradović, predsednik tamošnje mesne zajednice i organizacionog odbora manifestacije.

Propozicijama takmičenja je predviđeno da se pasulj i gulaš kuvaju isključivo na prirodnoj vatri, a žiri će ocenjivati opšti izgled, ukus, boju i raskuvanost, odnosno gustinu pasulja.

Tri sata kasnije, dakle od 17 časova, startovaće tradiconalni kros. Takmičari će biti podeljeni u dve kategorije – juniori i seniori i trčaće na stazi od tri hiljade metara.

Prijavljivanje takmičara za oba nadmetanja je do početka takmičenja. Tri najbolje plasirane ekipe na takmičenjima u kuvanju pasulja biće nagrađene peharima, medaljama i zahvalnicama. Iste nagrade očekuju i takmičare u krosu koji osvoje prvo, drugo i treće mesto.

Fotografija iz arhive.

Ova takmičenja organizuje Mesna zajednica Radevca u saradnji sa Crkvenim odborom.

Naslovna fotografija: Ilustracija (arhiva Alpres).

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − nine =