Сви би буџетске паре: Адвокати из Ниша и Лесковца „подстичуˮ грађане да туже Општину

Општинско веће је на јучерашњој седници из делокруга свог одлучивања усвојило Извештај о раду Правобранилаштва општине Алексинац за протеклу годину у коме стоји да је пред надлежним судовима покренуто 356 спорова. Тужбе су због уједа паса, исплата топлог оброка и регреса, спорови око економске цене за смештај деце у Предшколској установи „Ланеˮ, исплата зарада наставницама за рад по ИОП програму и по другим основама.

Приметно је повећан број тужби грађана који сматрају да им је општина за путеве и друго заузела посед и у те радње су се укључили адвокати из Лесковца и Ниша. Они подстичу власнике и судећи по томе добро зарађују.

Општинско веће дало је сагласност да неколико дугогодишњих закупаца општинских локала дуг плати на одређен број рата.

Општинска влада је усвојила Решење о додели средстава из буџета којима се финансирају интереси грађана у области спорта у овој, 2023. години. Највише средстава, пет милиона додељено је Кошаркашком клубу „Напредакˮ, Фудбалском клубу „Напредакˮ и Фудбалском клубу „Мораваˮ из Житковца по 1.800.000 динара, мушки Рукометни клуб „Алексинацˮ 1,5 милиона и тако даље. Фудбалски клубови који се такмиче у општинској лиги добили су по 290.000, односно у окружном рангу такмичења око пола милиона динара. Савезу за школски спорт и Спортском савезу општине додељено је по два милиона. Укупно за педесетак корисника у овој области идзвојено је нешто мање од 27 милиона динара.  

Општинско веће дало је сагласност на нови ценовник Установе за одмор и рекреацију деце „Липовацˮ који је увећан за 15 до 22 одсто, зависно од услуга. Боравак деце са наше територије уз четири оброка дневно стајаће 1.000, за друго дете 500 динара, док је за треће дете и за децу из социјално угржених породица бесплатан. Дневни боравак на рекреативној настави деце ван наше општине је 2.200 динара. Дневни боравак са три оброка за остале особе је 1.800 динара. Ова установа пружа и појединачне услуге, па уз најаву ако одете на излет у Липовац можете по приступачним ценама да и једете.

Чланови већа подржали су још једну измену систематизације радних места у Општинској управи којом се раздваја радно место пи ара локалне самоуправе од кординатора Канцеларије за младе, па ће убудуће радно место извршиоца бити координатор Канцеларије за младе и администратор ИТ и ГИС. За сада се не повећава број радника јер се укида као посебно радно место администратор ИТ и ГИС. И остале промене у систематизацији су само прерасподела послова, док по речима начелника Општинске управе Дејана Милошевића број запослених остаје исти, 108, и по његовој оцени то је  мало радника. Иначе систематизацијом је предвиђено 113 службеника и 12 намештеника.

До измене систематизације дошло је и у Библиотеци „Вук Караџићˮ, тако што су због потребе у депоу уместо једног дипломираног библиотекара сада предвиђена два. И овде није дошло до новог пријема радника, већ ће се највероватније из редова ангажованих лица попунити ово радно место.

Зелено светло добиле су и допуне правилника о мерама за енергентску ефикасност, а на препоруку надлежног министарства, како би се омогућило да за неутрошена прошлогодишња средства за субвенције од стране локалне самоуправе могу да конкуришу и са других позиција и они који уграђују соларне панеле, циркуларне пумпе и остало. Тако ће бити на јавним позивима који се ускоро расписују јер је остало неутрошено три милиона динара, што ће отприлике бити довољно за седам кандидата.

Општинско веће је усвојило и Решење о додели ауто-седишта за децу по конкурсу из прошле године. Овог пута уз 47 пристиглих захтева прихваћено је њих 45 као исправних.

На овој седници Општинског већа није била ни једна тачка по којој коначно одлучује општински парламент, што је редак случај.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 5 =