Сутра у Алексинцу јапански амбасадор и министарка здравља

Општа болница Алексинац сутра добија још једну донацију од стране Јапана. У оквиру Пројекта опремања здравствених установа медицинском опремом, нашој болници биће уручена два аутоклава, уређаји који помоћу паре стерелишу медицинске инструменте, вредна преко 78.000 евра.

Тим поводом, сутра у нашем граду борави амбасадор Јапана у Србији његова екселенција господин Акира Имамура. Осим овог високог госта, Општу болницу Алексинац посетиће актуелна министарка Министарства здравља професор др Даница Грујичић. Како је најављено, осим амбасадора и министарке овом догађају биће присутни и директор Опште болнице др Горан Видић и председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

Пошто је у јавности протеклих годину дана било доста прича о реконструкцији и изградњи објеката у Општој болници, овом приликом, уочи сутрашњег доласка министарке, питали смо председника Радичевића докле се стигло са овим пројектом.

‒ Права истина је да је пројекат завршен. Остало је да пројектанти потпишу и да се преко Централне евиденције обједињених процедура за издавање грађевинских дозвола (ЦЕОП), затражи дозвола и оног тренутка када буде објављена преко ЦЕОП, биће и издата грађевинска дозвола. Тиме ћемо ми наш део посла да завршимо. Следеће је да се буџетира код Министарства за јавна улагања и да се приступи избору извођача радова – каже у изјави за наш медиј први човек алексиначке локалне самоуправе.

На нашу констатацију да је било доста приче око проблема са власништвом земљишта и објектима који су под заштитом државе, Радичевић каже да није било у питању само власништво, него и то ко ће бити носилац грађевинске дозволе.

‒ Наше првобитно мишљење је да то буде општинска управа, односно општина Алексинац. Није било могуће због тога што је власник земљишта Република па смо уз помоћ Републичког јавног правобраниоца добили сагласност да Општа болница поднесе захтев за одобрење за пројектанта и да на њих и гласи дозвола ‒ објашњава наш саговорник.

Донација коју ће званично сутра добити алексиначка Општа болница је део пројекта за основне потребе становништва под називом ПОПОС који се у Србији спроводи од 1999. године. Преко ПОПОС програма Влада Јапана финансијски подржава и доприноси економском и социјалном развоју наше земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања донатора из Јапана.

Од 1999. године у Републици Србији реализован је 251 ПОПОС пројекат, вредан преко 16 милиона евра, док укупан износ јапанске помоћи нашој земљи, у току истог периода, премашује 511 милиона евра, стоји поред осталог у најави програма сутрашњег догађаја.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 4 =