Сутра одавање поште свим ослободиоцима Алексинца

Сутра се навршава 79 година од ослобођења Алексинца у Другом светском рату, а два дана касније биће обележена и 105. годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату.

Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом, а 15. у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележавана истог дана, али наизменично.

Сутра ће најпре је од 10 сати уз службу свештенства Саборне цркве у Алексинцу бити обележена годишњица ослобођења у Првом светском рату. Венце цвећа, уз пригодну комеморацију, крај споменика погинулим у Балканским и Првом светском рату у порти цркве положиће делегације Општине Алексинац и удружења која негују слободарску традицију.

Након тога, полагање цвећа биће настављено код Спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”, где су сахрањене кости бораца Озренског партизанског одреда, и тиме је одата пошта онима који су дали своје животе за ослобођење Алексинца у Другом светском рату.

Тринаести октобар је дан када су 1944. године у ослобођени Алексинац ушле јединице 32. пука црвене заставе Црвене армије и четири батаљона 24. бригаде 45. дивизије Народно ослободилачке војске Југославије.

Иначе, све до 2004. године 13. октобар је обележаван као дан општине Алексинац, а од тада је одлуком Скупштине општине узет један старији датум. То је 5. јун, дан када су званично ови крајеви, укључујући све територије јужне и југоисточне Србије, 1833. године прикључени Кнежевини Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =