Сушне године сеју сунцокрет

Према тврдњи стручњака, територија општине Алексинац је повољна за узгајање свих, како ратарских и повртарских, тако и воћарских култура. Међутим, како су године све сушније, поред кукуруза и пшеница у новије време све је више засада, односно површина под сунцокретом и уљаном репицом, култура које добро подносе сушу.

Из тих разлога је је Пољопривредно саветодавна и стручна служба Ниш у сарадњи са промотерским кућама, Новим Садом, Синџентом и Пиониром организовала сетву десет хибрида сунцокрета различитих третмана на огледном пољу Војкана Вучковића из Рутевца где су заинтересовани ратари могли да се данас упознају детаљније са овом биљном врстом.

Да је све више засада суцокрета на територији наше општине потврдио нам је и саветодавац у ПССС Ниш Саша Станковић.

− Сунцокрет је биљка која се изузетно добро бори са сушним условима које ове године нисмо имали, али је производња сунцокрета из године у годину све више заступљена на територији Алекинца, па и читавог нишавског округа. Резултати ће засад колико се то може протумачити бити добри, али ће мерење приноса показати какви су хибриди по својој генетици и по условима производње и примењене агротехнике − каже Станковић.

Како каже овај стручњак, Алексинац је изузетно погодно подручје што се тиче биљне производње, а можемо слободно да кажемо да је некада и сада сигурно врло значајно подручје с аспекта сточарске производње. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − ten =