Суша окрунила принос кукуруза

Још пре петнаестак дана је почела практично берба кукуруза на теренима нижих надморских висина и лакших типова земљишта, односно песковитог земљишта на територији Нишавског округа.

Суша је узела данак, тако да су ови усеви врло брзо изгубили лисну масу, прегорели и има чак и парцела где нема никаквих приноса.

− Кукуруз је родио до три тоне по хектару. Дакле, на овим површинама је заиста велики пад приноса и кажем, има и парцела где није било никаквих приноса − истиче Саша Станковић, саветодав у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Ниш.

Међутим, овај стручњак додаје да су кише у задњих месец дана допринеле, зависно од подручја, да кукуруз који је на већим надморским висинама, који је касније сејан и на земљиштима тежег механичког састава, на смоницама, да продужи вегетацију.

− Таквих усева кукуруза је површински на неких 40 одсто територије Нишавског округа, они су поправили своје стање, тако да се код ових усева може очекивати неки просечан принос од 5 и по па и 6 тона по хектару, што је заиста добро за разлику од многих терена широм Србије где је слично стање као код терена уз Мораву, где је кукуруз брзо завршио вегетацију и где је жетва обављена, има сигурно 15-20 дана − процењује Станковић.

У глобалу, очекује се да заједно са овим површинама где ће бити бољег приноса, просечан принос буде негде између 4 и 4 и по тоне по хектару на нивоу Нишавског округа, јер приноси у долинама Ниша, Нишаве, Мораве и Дољевца једва прелазе 3 тоне по хектару.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =