Страдање младих захтева саобраћајно образовање у школи

На подручју општине Алексинац од 2016. до 2018. године страдало је 119 особа старости од 15 до 30 година. Од тога пет лица је погинуло, 21 тешко повређено и 93 особе су прошле са лакшим повредама. У овом периоду у просеку, годишње у Србији у саобаћајним незгодама погине око 115 и бива повређено 6.300 младих лица.

По овим подацима, објављеним у истраживању Агенције за безбедност саобраћаја, предочава се да сваки трећи дан једна млада особа погине у саобраћајним незгодама, а њих 15 буде повређено. Од укупног броја погинулих у саобраћајним незгодама око 19 одсто чине млади, а међу повређенима их је 32 одсто. Млада лица старости од 15 до 30 година у периоду за који су објављени статистички подаци о саобраћајним незгодама су чинили само око 18 одсто становништа у Србији.

Зато је едукација од предшколских установа па до пунолетства веома битна како би ова суморна статистика била једног дана прошлост. И наш стручни консултант Иван Петровић, испитивач и члан Општинског савета за безбедност саобраћаја, је мишљења да је једини начин да се смање незгоде да коначно почнемо да вршимо едукацију од обданишта, основне школе до средње.

‒ Треба размислити и о увођењу саобраћајног васпитања, или како би се то звало, уз коришћење стручног кадра који би био запошљен. Има предлога да то буде, као што је некада било, уз опште техничко образовање. Да ли ће бити тако или ће бити као посебан предмет, то је на законодавцу да одлучи. Вероватно би се и трошкови у просвети много повећали с обзиром на број школа, али мислим да дечији, односно људски живот мора да буде приоритет у односу на било какве трошкове ‒ каже Петровић уз напомену да то и није трошак, јер број саобраћајних несрећа изазива огромну материјалну штету друштву.

Он додаје да су то милиони, па и милијарде динара који се користе за исплате разних одштета или надокнада које учесници у саобраћајној несрећи по разним основама стичу.

Да је едукација битна и да је један знатан број младих заинтересован за такве разговоре показало је и недавно гостовање Славише Савића, некадашњег учесника у саобрћајној незгоди која је проузроковала његову инвалидност. У организацији Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац, Савић је одржао предавање под називом „Још увек возим, али не ходам” и младим људима покушао да приближи са колико озбиљним последицама могу да се сусретну они који не поштују саобраћајне прописе, односно колико тренутак непажње и бахатости може да им у негативном смислу промени живот.

‒ Млади су видели који су то изазови били пред којима сам се ја нашао, како сам се носио са њима и које су то грешке довеле до трајне инвалидности коју виде пред собом − појаснио је Славиша Савић и констатовао да су млади Алексинчани са пажњом учествовали у овом занимљивом предавању кроз разговор.

Очито да друштво, држава и ми као појединци морамо да се више потрудимо да мењамо навике младих, али и наше и чувамо своје и туђе животе.

− На досадашњих преко 300 одржаних предавања, ниједан млади човек није напустио предавање и њихова интеракција у току самог предавања је на завидном нивоу, а исто тако након самог предавања млади прилазе, постављају питања, на неки начин честитају и дају снагу и бодре ме да наставимо моје колеге и ја даље. Такође, и њихов однос путем друштвених мрежа показује да овакав вид предавања допире до њих и мислим и желим да верујем да ће имати резултат − додао је Савић.

Иначе, Србија је за претходних 5 година изгубила 2.674 људска живота у саобраћају. Поред тога, теже и лакше су повређене 99.754 особе. То значи да је 102.428 особа у Републици Србији имало директне последице саобраћајних незгода.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 15 =