Шта је „Девети торник”?

Традиција и веровања у српском народу су кључни део његовог идентитета. Иако смо православни хришћани, ипак су поједини обичаји опстали кроз генерације, па се и даље преносе с колена на колено. Једно од веровања је у вези са данашњим даном.

Данас је „Девети торник”, односно девети уторак након православног Божића и у многим селима се на данашњи дан почиње са пролећном сетвом. У случају да временске прилике не дозвољавају садњу, обичај је да се на данашњи дан у земљу стави неколико семенки од сваке сорте семена које ће бити засејано ове године. Није реткост да се, ако је снег, у једну јаму стави неколико зрна боба, пасуља, грашка, арпаџика. Једино се од овог обичаја одустаје ако је на „Девети торник” мена, односно празан месец. У том случају се чека први пун месец за садњу, јер се верује да ће тада година бити родна, а ако је мена да род неће „завезати” ове године, односно да ће махуне бити празне.

Ако метеоролошки услови дозволе и на данашњи дан се почне са сетвом, она неће бити настављена сутра. Још се верује да се средом не саде усевке, јер ће их јести црв током године.

У неким крајевима се верује да је „Девети торник” баксузнији од петка 13. и да на овај најбаксузнији дан у години треба да се пазимо малера и разних несрећа. Верује се да мајке треба посебно да пазе на децу, јер на овај дан разне але, чуме, караконџуле и демони нападају најмлађе.

Овај дан – „Девети торник” представља славу Удружења баксуза, угурсуза и намћора из Крушевца и њихов најбаксузији дан који ово удружење прославља од 1929. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =