Средњошколци решавају еколошке проблеме Алексинца

Алексиначки средњошколци, из гимназије и техничке школе, њих око тридесет имају јединствену прилику да у наредна два дана учествују у веома занимљивом пројекту који се бави очувањем животне средине, а у организацији Светске фондације за природу Адрија (WWF Adria).

У просторијама алексиначког Каритаса, данас је почео први дводневни хакатон под назовом „Решење засновано на природи” који ће поред едукативног имати и такмичарски карактер. Такмичари су ученици Алексиначке гимназије и Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”, установа са којима ова невладина организација већ има успостављену сарадњу на пројекту.

Учесници су подељени у шест група и њихов задатак је да понуде решења из области заштите животне средине у локалној заједници и имаће 24 сата да дају своје идеје. А задата тема је „Одрживи енергетски развој у регионима угља”, са три подтеме, односно сектора или изазова који гласе: „Одржива решења у развоју енергетике”, „Одржива решења у домену саобраћаја, транспорта” и „Одржива решења у грађивинарству”.

Жири ће на крају другог дана оценити понуђена решења учесника и прогласити победнике. Будући да је хакатон такмичарског карактера, главна награда је путовање на регионалну конференцију у Софију.

Алексинац је други град после Обреновца, у коме је неколико година одржавана оваква акција, чији се средњошколци сусрећу и такмиче са овако изазовним еколошким темама. Пошто је тема како произвести електричну енергију са што мање употребе енергената који загађују средину, у овом случају угаљ, онда је и логичан одабир организатора да то буде град на Моравици. Друга чињеница је то да ова организација има и поуздане и вредне сараднике у нашој средини, међу којима је Вања Јакшић, који је на отварању рекао да су желели један овакав пројекат да подаре свом граду.

Александра Угарковић, сарадник за комуникације, истиче да је Светска фондација за природу (WWF) једна од највећих независних организација, која се бави заштитом природе и има активну глобалну мрежу у више од 100 земаља. Њена мисија је да заустави уништавање животне средине и створи будућност у којој људи живе у складу са природом, путем очувања светске биолошке разноврсности, одрживог коришћења природних ресурса и смањења загађења и претеране потрошње.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 7 =