Višnja

Шљиве и вишње у највеће цветају

На подручју Нишавског округа засади вишње и шљиве се, у зависности од локалитета, експозиције терена и сортимента, налазе у фази видљивих појединачно формираних цветних пупољака. Појединачни цветови су још увек затворени, док је већина цветова од фазе круница које формирају бели балон до фазе отворених цветова.

Стручњаци Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш, који су обишли терен, напомињу да су у влажним условима, у периоду цветања, ове воћне врсте осетљиве на инфекцију гљивом проузроковачем сушења цветова и гранчица (Monilia laxa).

Монилија паразитира све врсте коштичавог и јабучастог воћа изазивајући различите симптоме који су груписани као сушење грана, гранчица и цветова и као трулеж плодова. Представља једно од најзначајнијих и најдеструктивнијих патогена у годинама обилних киша у цветању, чиме се значајно утиче на смањење приноса.

Саветодавци ПССС Ниш препоручују произвођачима редован обилазак засада шљиве и вишње ради утврђивања фенофазе развоја, као и праћење временске прогнозе. Такође се препоручује примена хемијских мера заштите у фазама почетка цветања коштичавог воћа, пре најављених падавина, применом неког од фунгицида.

Приликом употребе пестицида треба се придржавати упуства за употребу и предузети све мере заштите пчела и других опрашивача, саветују стручњаци.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 16 =