Селима канализација, граду пречишћивач отпадних вода

У убрзаном свакодневном животном темпу савременог човека мало је места за теме које изискују време да се реализују и које решавају проблем на дуже стазе. Зато и не чуди што се мало или недовољно прича о таквој важној еколошкој теми као што је канализација. Да, баш канализација, иако је ово 21. век. Али у том веку многа наша насеља немају адекватну канализацију, а сам град нема постројење за пречишћавање отпадних вода.

Нажалост, у појединим местима неодговорни грађани кишну канализацију користе као пут за одлив септичких јама и флекалне канализације. Неки који наводно познају проблематику нас упућују, поред осталог, и на непријатне мирисе код Житковачке баре.

Житковачка бара

Судећи по информацијама које смо добили у алексиначкој локалној самоуправи, у наредним годинама би требало да дође крај таквим мукама, макар за мештане појединих већих насеља у општини Алексинац.

Пројекат саме канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода у Алексинцу је огроман пројекат. Ради се о нека 74 километра канализационе мреже и изградњи самог постројења за прераду отпадних вода. На то је указао и председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

− Ми смо сам пројекат поделили по природној граници, лева и десна обала Јужне Мораве. Лева обала Мораве, пројекат је завршен. Тренутно се потписују сагласности за пролазак кроз приватне парцеле где ће проћи линија. Сам пројекат и дужина су такви да изискују много времена и труда, тако да ћемо врло брзо имати комплетиран пројекат за леву обалу Мораве, то су Житковац, Прћиловица и Моравац. Тада ће бити издата грађевинска дозвола и моћи ће да се крене са извођењем радова. Десна обала Мораве је приведена крају што се тиче пројекта. Након тога идемо и ту са потписивањем сагласности наших сугррађана за пролаз кроз приватну имовину. Оно што је можда био највећи проблем за нас у локалној самоуправи је да обезбедимо адекватно земљиште за само постројење. Земљиште је обезбеђено и тренутно је наше власништво. Тако да су отклоњени сви они проблеми на које смо ми могли лично да утичемо, како би пројекат дошао до фазе изградње − каже наш саговорник.

Илустрација (извор Гугл)

Градња канализационе мреже са десне обале Мораве се односи на Алексинац, оне улице које нису имале канализацију, Алексиначки Рудник, колектори према Краљеву, Вакупу.

− Идемо ка Руднику, Бобовишту, Краљеву и Вакупу са изградњом колектора како бисмо могли да наставимо даље. Најскупљи део те канализационе мреже су свакако колектори. Оног тренутка када имамо разгранат тај примарни део канализационе мреже, много ћемо лакше и из наших средстава или евентуално средстава буџета да проширимо мрежу од постојећа 74 километра које планирамо да изградимо, на неких 106 километара колико нам је реално потребно да бисмо сва она угрожена, велика насеља, која имају велики проблем са канализацијом, успели да разрешимо – предочио је председник Радичевић.

Ова инвестиција захтева значајна средства и осим издвајања из општинске касе, већина потребног новца стизаће из републичког буџета.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − three =