Селекција картона – корисно и исплативо

Као што је и најављено, данас је званично кренула акција засебног скупљања картонске амбалаже из посуда које су радници Јавно комуналног предузећа „Комуналне услуге” поставили у претходних петнаестак дана.

Како кажу у овом предузећу, њихови радници дуже од недељу дана разврставају отпад и сакупљају засебно картонску амбалажу.

− Наше запажање у тих неколико дана је да се картонска амбалажа у осталим посудама, односно осталим контејнерима знатно смањила. И даље је има, не придржавају се сви те одлуке да се картонска амбалажа сортира, али је стање боље и сигуран сам да ће у неком наредном периоду од месец или два, стање да буде онако како треба и да буде. То јест да сви заједно можемо да вршимо сортирање отпада на самом извору, то јест на месту настанка и да прерађујемо и враћамо отпад који може да се рециклира у даљу процедуру − каже Далибор Марковић, први човек овог предузећа.

Како би повећали селекцију отпада, данас и сутра ће инспекцијске службе Општинске управе Општине Алексинац обићи кориснике у ширем центру града, сва правна лица која ову обавезу пре свега треба да поштују, да се још једном упознају са детаљима и обавезама.

Иначе, селекција картонске амбалаже не изискује додатна средства Комуналног предузећа, јер они одлажу картон у контејнере од 25 тона на депонији, а које ће преузети предузеће које се бави рециклажом. ЈКП „Комуналне услуге” не само да нема додатне трошкове, већ процењују да ће до краја године имати субвенцију од државе од неколико стотина хиљада динара. 

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Гугл претрага).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + nine =