Savet za zdravlje Aleksinac

Sednica Saveta za zdravlje

Savet za zdravlje opštine Aleksinac, na juče održanoj sednici, nije usvojio izveštaj o radu savetnika za zaštitu pacijenata u periodu od 1. januara do kraja marta ove godine,dr Zoran Aleksić već je zatražio dopunu dokumenta u narednih 15 dana. Po dostavljenom izveštaju, koji je potpisao Dragan Mihailović, u prva tri meseca bilo je samo dva prigovora koje je uputio isti pacijent. Jedan, se odnosio na hladne prostorije u ambulanti u Žitkovcu i on je odbijen kao neosnovan, dok je žalba pacijenta da nije mogao da obavi lekarski pregled, zbog navodno neoverene zdravstvene knjižice, prihvaćena kao opravdana, jer je ustanovljeno da je dokument bio validan i da su mu na taj način povređena prava na dostupnost zdravstvene zaštite. Međutim, Savet je smatrao da ovakav izveštaj nije potpun i zatražio je njegovu dopunu.
Većinom glasova, uz jedan uzdržani, Savet za zdravlje opštine Aleksinac verifikovao je svoj zaključak sa telefonske sednice od 24. marta, kojim je dato pozitivno mišljenje u vezi sa izgradnjom opštinskog školskog bazena u dvorištu OŠ „Ljupče Nikolić“.

Obrazlažući svoju uzdržanost, član Saveta dr Dragan Stamenković napomenuo je da u dostavljenom zahtevu nije jasno rečeno da li će to biti bazen u vlasništvu opštine ili ove osnovne škole, kao i da nije definisano iz kojih izvora će se graditi i održavati objekat i da li je njegova gradnja moguća u centru grada. Dr Stamenković, sa druge strane, nije sporio potrebe izgradnje ovakvog jednog objekta.

Savet za zdravlje opštine Aleksinac
Pored zahteva da se Savet izjasni o ovoj inicijativi iz ove aleksinačke osnovne škole dostavljen je i izveštaj o stanju telesnih deformiteta kod pregledanih učenika osnovnih i srednjih škola na području naše opštine. U 2015. godini primećen je veći procent deformiteta kod dece u odnosu na period od pre 15 godina. Od 1296 pregledanih đaka u 2000. godini deformitet je otkriven kod 301 ili u 23% slučajeva, dok je prema poslednjem izveštaju od 951 pregledanog učenika deformitet imalo 33% ili 314 đaka.

Savet je izabrao i radnu grupu, koja će koordinirati u izradi strategije javnog zdravlja na teritoriji opštine Aleksinac. Za članove grupe izabrani su dr Zoran Alesić, dr Smiljana Kocić, dr Sreten Vujošević, dr Zoran Milošević i Dragan Jovanović.
Na jučerašnjoj sednici, Savet je u potpunosti konstituisan, jer je za člana ovog tela, kao predstavnik Instituta javnog zdravlja Niš, izabran dr Zoran Milošević.
Savet za zdravlje izabrao je i svog koordinatora sa republičkim organima. Ovu dužnost ubuduće će obavljati Stefan Đurić.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 6 =