Poreska uprava

Шалтери празни, људи збуњени: Први дан реформе Пореске управе

Организациона јединица Пореске управе у Алексинцу, која је проистекла након гашења овдашње филијале, данас је имала први радни дан. За разлику од раније када је алексиначка филијала врвела од службеника, који су сада радни век махом наставили у Нишу, клијенте су данас сачекали такорећи празни шалтери. Само је на одељењу писарнице било двоје запослених, а како смо незванично сазнали још неколико њих остало је у просторијама које се налазе на спрату некадашње управе.

Радници које смо затекли на писарници Одсека Алексинац нису се упуштали у разговор, али се на њиховим лицима оцртавао израз нелагодности, не само због одласка колега на друго радно место и распарчавања колектива, већ и због чињенице да ће морати људима да објашњавају новонастале промене.
На наше питање „како људи реагују кад затекну малтене празне просторије”, један од клијената рекао је да су „збуњени и изненађени”.

‒ Како бисмо другачије реаговали – упитао нас је господин крећући се ка излазу писарнице. 

На вратима, сада организационе јединице у Алексинцу, истакнуто је и обавештење које информише грађане о услугама које ће убудуће бити пружане у овој служби.

Poreska

‒ Од 1. јула на адреси Књаза Милоша 134-136 Алексинац наставиће да ради писарница Пореске управе преко које порески обвезници могу да поднесу захтеве из надлежности Пореске управе – стоји у обавештењу. 

Odsek Aleksinac У обавештењу се наводи и да ће се у Алексинцу наставити контрола пореза на пренос апсолутних права (непокретности и моторна возила), порез на наслеђе и поклон и порез на регистровано оружје. Остале услуге пружаће се, како је наведено, на двема локацијама у Нишу, просторијама у улицама Николе Пашића и Генерала Милојка Лешјанина.

Како нам је раније речено у Пореској управи Републике Србије, свим правним лицима и предузетницима омогућено је да своје пореске обавезе у делу подношења пореских пријава извршавају и електронским путем, што је, како је истакнуто, и законска обавеза. Из Пореске управе су још поручили да је од марта ове године путем електронског сервиса омогућено издавање пореских уверења правним лицима, предузетницима и физичким лицима, те да припајање Филијале Алексинац нишкој Филијали и оснивање Одсека Алексинац, неће узроковати никакве додатне трошкове за пореске обвезнике.

Неки од дугогодишњих радника Пореске у Алексинцу изразили су сумњу да ће ове промене највише погодити пољопривреднике али, како нам рекоше, време ће показати да ли је она била оправдана.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 12 =