Са локалним пчеларом који мед купити, багремов, ливадски или шумски

Познати пчелар Срђан Стaнојевић из Житковца разговор о томе који је мед најбоље употребљавати започиње једном народном мудрошћу „Једимо мед као храну, да га не бисмо користили као лек”. Наш саговорник каже да ова намирница има веома благотворно деловање на здравље и најбоље је да се узима превентивно.

Срђан сматра да константно коришћење меда у исхрани јача здравље, јача отпорност организма на разна обољења.

− Свака врста меда има неку специфичну вредност и дејство на отпорност организма према неким групама болести. Тако је шумски мед јако добар у превентиви и лечењу болести дисајних органа. Багремов мед има умирујуће дејство, оно делује на органе за варење. Ливадски мед има врло комплексно дејство, јер у свом саставу садржи нектар и полен великог броја разних биљака. Тако можемо на питање који је мед најбољи рећи: сви су најбољи! – констатује мајстор пчеларства Станојевић.

Али пчеларе и потрошаче, осим дилеме који је мед најбољи, много више муче фалсификати на тржишту. Прве јер им снижавају цену производа, а друге што приликом те јефтине куповине добијају намирницу која само личи на мед.

− Ми, пчелари, имамо проблем, јер отежано пласирамо прави природан мед на тржиште, немамо одговарајућу цену. Са друге стране, потрошачи можда имају и већи проблем: једу нешто што није мед, верујући да јесте и верујући да уносе нешто здраво у свој организам што помаже њихово здравље, а они заправо уносе материје које могу да штете њиховом здрављу − каже нам на крају разговора наш домаћин.

Осим онога што смо чули и сам изглед његовог домаћинства и просторије где обавља одређене активности у вези са пчеларењем дају нам некакав осећај сигурности да смо на правом месту. Како смо се дегустацијом уверели у квалитет меда одлучујемо се за куповину, што је и пракса наше екипе да од познатих локалних произвођача купује намирнице, па и мед. Можда је по цени скупљи, али када се све сабере и одузме можда је то и најбољи избор.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + eight =