Ргошка бања: Алексиначки кулинари одушевили

У Ргошкој бањи, омиљеном излетишту Књажевчана и бројних посетилаца, одржан је јубиларни, 10. по реду „Тозин лонац”, такмичење у припремању јела домаће и иностране кухиње. Овај кулинарски фестивал организује се у знак сећања на Светозара Јовановића, некадашњег археолога књажевачког Завичајног музеја, истраживача и врхунског кувара. Варјаче је укрстило петнаестак екипа, међу којима су биле и две из алексиначке општине: Удружење грађана „Радиност” из Алексинца и Етно-удружење „Корман” из Кормана.

Обе екипе су од стране жирија добиле високе оцене и признања, потврђујући да су врхунски познаваоци кулинарства, посебно када је реч о припремању специјалитета домаће кухиње.

Екипа „Радиности” која је наступила под називом „Ће буде“ је награђена дипломом за најбољу капаму.

− Због топлог времена одлучили смо се за лагани ручак – капаму са јагњећим месом, уз домаћу проју и кисело млеко. За капаму је најважније имати добро јагњеће месо, затим зеље, зачине, бели и црни лук, те алеву паприку – открива нам део рецепта Драгослав Ристић, заменик председника Удружења грађана „Радиност” из Алексинца, додајући да је дружење у прелепом амбијенту Ргошке бање било феноменално.

Корманке су добиле признање за најбољи червиш и домаће пите.

− Као и прошле године, на молбу наших домаћина, припремиле смо червиш, старо јело које се прави од белог пилећег меса. Додаје се бело брашно, бели лук и бела маст. Осим червиша, спремиле смо колаче и пите са плавим патлиџаном и сиром – каже Џемина Николић, чланица Етно-удружења „Корман”, наглашавајући своје одушевљење фестивалском атмосфером и прелепим амбијентом у коме се одржава.

Кулинарски фестивал „Тозин лонац” организовали су Удружење за неговање традиције „Извор” из Књажевца и Општина Књажевац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 9 =