Rgoška banja: Aleksinački kulinari oduševili

U Rgoškoj banji, omiljenom izletištu Knjaževčana i brojnih posetilaca, održan je jubilarni, 10. po redu „Tozin lonac”, takmičenje u pripremanju jela domaće i inostrane kuhinje. Ovaj kulinarski festival organizuje se u znak sećanja na Svetozara Jovanovića, nekadašnjeg arheologa knjaževačkog Zavičajnog muzeja, istraživača i vrhunskog kuvara. Varjače je ukrstilo petnaestak ekipa, među kojima su bile i dve iz aleksinačke opštine: Udruženje građana „Radinost” iz Aleksinca i Etno-udruženje „Korman” iz Kormana.

Obe ekipe su od strane žirija dobile visoke ocene i priznanja, potvrđujući da su vrhunski poznavaoci kulinarstva, posebno kada je reč o pripremanju specijaliteta domaće kuhinje.

Ekipa „Radinosti” koja je nastupila pod nazivom „Će bude“ je nagrađena diplomom za najbolju kapamu.

− Zbog toplog vremena odlučili smo se za lagani ručak – kapamu sa jagnjećim mesom, uz domaću proju i kiselo mleko. Za kapamu je najvažnije imati dobro jagnjeće meso, zatim zelje, začine, beli i crni luk, te alevu papriku – otkriva nam deo recepta Dragoslav Ristić, zamenik predsednika Udruženja građana „Radinost” iz Aleksinca, dodajući da je druženje u prelepom ambijentu Rgoške banje bilo fenomenalno.

Kormanke su dobile priznanje za najbolji červiš i domaće pite.

− Kao i prošle godine, na molbu naših domaćina, pripremile smo červiš, staro jelo koje se pravi od belog pilećeg mesa. Dodaje se belo brašno, beli luk i bela mast. Osim červiša, spremile smo kolače i pite sa plavim patlidžanom i sirom – kaže Džemina Nikolić, članica Etno-udruženja „Korman”, naglašavajući svoje oduševljenje festivalskom atmosferom i prelepim ambijentom u kome se održava.

Kulinarski festival „Tozin lonac” organizovali su Udruženje za negovanje tradicije „Izvor” iz Knjaževca i Opština Knjaževac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − eight =