Република препознала алексиначке манифестације

Манифестације и акције које организује алексиначки Центар за културу и уметност су све препознатљивије од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије и у неколико случајева их је финансијски подржало. Ове године одобрена су суфинасирајућа средства за две манифестације и један пројекат.

Већ препознатљиви позоришни Фестивал Првоизведених представа „ПИПˮ, који се на јесен одржава јубиларно десети пут у граду на Моравици, суфинансиран је од овог министарства са 300.000 динара. Ова година је била јубиларна и за Песничке сусрете „Гордана Брајовићˮ, који су прославили четврт века свог постојања. Из јавних средстава Министарство за културу овај скуп књижевних стваралаца од првог разреда основне школе па до признатих наших писаца је суфинансирало са 250.000 динара.

Министарство културе и информисања је имало позитиван став и према пројекту „Уметничка игра коло – чувар завичајаˮ који је осмишљен у Центру за културу и уметност Алексинац. Биће то вишедневна радионица коју ће водити реномирани етно-музиколози и играчи народних игара са циљем да пренесу и обуче људе из ове средине који негују и чувају овакав вид традиције. Односно стварање неке врсте нових народних учитеља. Овај пројекат подржан је са 300.000 динара.

У Центру за културу и уметност поносни су на успостављену сарадњу са ресорним министарством и кажу да им ова сарадња значи у материјалном, а још више у моралном погледу. То је и подстицај да у будуће буде што више оваквих суфинансирајућих пројеката.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − eleven =