Opština Aleksinac

Реакција алексиначких политичара на могуће превремене изборе другог јуна

Медији са националном фреквенцијом су данас пренели изјаву председнице Скупштине Републике Србије Ане Брнабић, да је прихваћен захтев опозиције, груписане око коалиција Србија против насиља и НАДА, и донета је одлука да сви локални избори, планирани за јул и август буду када и београдски – 2. јуна. То ће, рекла је, захтевати измену закона о локалним изборима.

Ова најава се тиче и општине Алексинац, па ако она буде остварена, највероватније је да ћемо одборнике за Скупштини општине Алексинац  бирати другог јуна. Наша редакција је забележила и прве локалне реакције на ову могућност.

Актуелни председник општине Алексинац и Општинског одбора СНС у Алексинцу Далибор Радичевић нам је потврдио да је и он данас сазнао да постоји могућност да и овде буду одржани локални избори нешто раније од редовног термина. Односно другог јуна, када и београдски. По његовој реакцији најава превремених избора није изазвала забринутост међу владајућом већином.

 ‒ Оно што ја могу да кажем испред Српске напредне странке, односно Општинског одбора Српске напредне странке, ми смо као и увек спремни за изборе када год се одреди датум ‒ каже Радичевић.

На наше питање како ће се предизборна кампања одразити на тренутне активности, када је у питању траса градње брзе пруге кроз општину Алексинац и напори да се донесе пројекат који ће заобићи рушење преко 200 објеката , први човек алексиначке локалне самоуправе је био оптимистичан и то види као два одвојена питања.

‒ Ја ово не видим као политичко питање, него питање које се тиче грађана општине Алексинац, поготово грађана у 15 насеља кроз која пролзи железничка пруга. Ово не треба ништа да промени, наш став је став који заступа локална самоурава и грађани општине Алексинац, тако да ће он остати непромењен. Кампања за нас је нешто што је редовна активност и не одузима време у редовном функционисању локалне самоуправе.

Сличне изјаве стижу и из алексиначког СПС-а у телефонском разговору са председником општинског одбора Чедомиром Ракићем. Он нам је казао да су у овој странци свесни да је ово изборна година и да им није битно да ли ће избори бити организовани месец дана раније. Ракић је још и додао да су они спремни, пошто су социјалисти кампању започели одмах након формирања локалне скупштине, спроводећи активности и радећи у интересу самих грађана.

Поједине представнике опозиције, овде у Алексинцу с којима смо контактирали, нису још увек имали ставове око најављених избора за други јун и чекају реакцију њихових централа. С друге стране, од појединих чланова група грађана, који се припремају за трку за одборничка места, добили смо потврду да ће они учествовати без обзира на датум избора.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − four =