Ражањци добри домаћини

Мештани Ражња су синоћ имали прилику да се на Летњој позорници у овом месту упознају са културом и фолклором Румуна и Словенаца.

15. Међународни студентски фестивал фолклора и ове године се одржава на југу Србије, по 15. пут у Нишу, а у склопу ове турнеје два ансамбла су гостовала и у Ражњу.

Из Словеније, односно Љубљане, дошла је Академска фолклорна скупина”Франце Маролт”, а и Румуније, тачније Темишвара ансамбл “Тимисул”. Наравно, програм су употпунили домаћини, чланови Културно-уметничког друштва “Сава Јеремић”.

− Код нас се концерт одржава по 3. пут и ове године гости су дошли непосредно пред припреме за концерт. Нисмо имали времена да организујемо неки излет за њих или нешто што би било пригодно, али таква је организација овог фестивала − рекла је Милена Јанковић, директор Туристичке организације Ражањ.

Да има интересовања у свету за учешћем на овом међународном фестивалу потврдио нам је директор Студентског културног центра Ниш Предраг Јеленковић, али је напоменуо да је било проблема због короне која је протекле две године онемогућила дружење фолклораша.

− Интересовања постоје. Проблем је, прво смо, ето две године били у ковиду, корони, не само ми, него и ансамбли у читавом свету и ево, некако смо успели након тога да окупимо 6 држава ове године поред наших три ансамбла: ,,Соња Маринковић” из Новог Сада, ,,Светозар Марковић” из Крагујевца и ,,Нишких”. И код њих, у разговору са њима се исто ковид је доста допринео, где су управо ансламбли десетковани и где су неке нове генерације преузеле одговорност да дођу на овакве фестивале − истиче Јеленковић.

Иначе, Међународни студентски фестивал фолклора се организује по правилима Светске организације фолклорних фестивала и народне уметности (CIOFF) који је под покровитељством UNESCO, а сам СКЦ Ниш са својим фолклорним ансамблом је један од оснивача CIOFF-a у Србији.
Фестивала фолклора постоји од 2008. године а организатор фестивала је Студентски културни центар Ниш са својим академским ансамблом народних игара и песама ОРО.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − three =