Радичевић о инвестицијама, новој болници и општинском базену

Председник општине Алексинац, Далибор Радичевић на почетку данашњег заседања Општинског парламента, говорио је о пројектима који се раде и међу њима је поменуо санацију моста на реци Моравици у улици Љупче Николић, познатијег као Гробљанси мост, истакавши да су радови кренули почетком недеље.

Реконструише се и улична расвета у улици Спортској, од Пиварског до Висећег моста у Алексинцу. У току је изградња дечијег игралишта у Тешици и ради се на посипању улица гребаном масом на сеоском подручју и неасфалтираних улица у самом граду.

‒ Утрошено је до сада 7350 метара кубних гребане масе. Посипање улица у 25 села је завршено у дужини од око 21 километра. И утрошено је око 1500 метара кубних гребане масе за посипање улица у граду. Планом је предвиђено да се знатно више уради. Успорени смо јер се маса са ауто-пута не скида жељеном динамиком, па нам мало успорава радове ‒ каже челни човек алексиначке локалне самоуправе уз напомену да су за следећу годину поднели захтев за откупом додатне масе, која је складиштена овде у Алексинцу и да се са лепим данима до краја године завршавају планирани радови.

Радичевић је најавио радове за које су потписани уговори, а још нису кренули. То је  санација споменика и парковног уређења простора испред Основне школе „Љупче Николићˮ у Алексинцу.

‒ У току је потписивање уговора за уређење зона школа у Алексиначком Бујмиру и Моравцу. Почела је и процедура за избор извођача радова за санацију дела коловоза општинског пута Суботинац-Мозгово и то је све оно што је планирано буџетом за 2022. годину ‒ изложио је председник.

Радичевић је говорио и о неким пројектима значајним за нашу средину, а који су у фази договарања или саме идеје. Врло је занимљива активност на добијању подршке за реконструкцију Опште болнице.

‒ Пројектанти у највеће раде. Сам пројекат, са представницима болнице и представницима Општине Алексинац, смо имали прилике да видимо, односно, тај прелиминарни предлог. Пројекат би требало да буде завршен до краја 2022. године и са реализацијом пројекта би требало да се крене у првој половини 2023. године, када би се спровела јавна набавка и кренуло са извођењем радова. Сам пројекат подразумева неких 8000 нових квадрата простора у Општој болници у Алексинцу. Да бисте имали прилике да направите поређење, садашња болница има неких 4500 квадрата. Значи, добићемо знатно већи простор, што подразумева да нећемо имати већи број болничких кревета, већ боље услове за пружање услуга и боравак болесника ‒ најавио је председник боље дане за алексиначко здравство.

Други пројекат велике вредности је изградња канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода. Пројекат  канализационе мреже у дужини од неких 70 километара је завршен и врло брзо ће се наћи код Одељења за издавање грађевинске дозволе.

‒ Није реално очекивати да ово крене у току ове године, зато што креће зимски период, али са првим лепим данима, односно у првој половини следеће године можемо да очекујемо изградњу тих, око 70 километара. Остало је да се уради пројекат самог постројења. Избор пројектанта је завршен – завршио је Радичевић излагање о извесним објектима који ће се градити.

Он се осврнуо и на вишегодишњу актуелну тему у граду, а то је градња општинског базена.

‒ У сталном смо контакту са Канцеларијама за управљање јавним улагањима. Преговори јесу у току, али прелиминарно начелну сагласност имамо. Представници канцеларије су долазили да обиђу локацију. Након тога су били инжењери испред саме Канцеларије да би видели техничке могућности за реализацију овог пројекта, тако да се надамо да у току следеће године, са новим буџетом потражим од вас сагласност да издвојимо новац за израду пројекта, што би била наша обавеза, а финансирање за извођење радова би било од саме Канцеларије – завршио је Радичевић, оценивши значајним што се наишло на разумевање код Канцеларије да у склопу самог пројекта изградње базена, уђемо и са пројектом изградње котларнице.

Она би, како је он појаснио, била намењена превасходно јавним објектима који су на нашој територији, и са могућношћу да се све стамбене зграде, или они који се налазе на траси која се планира, прикључе на даљински систем грејања.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =