Пси, наши најбољи и најстарији пријатељи

Пси не само да су „најбољи пријатељиˮ човека, већ и најстарији, показало је истраживање ДНК ових животиња, која су пре две године објављена и у медијима. Анализа је открила да први случајеви припитомљених паса датирају од пре 11.000 година и краја Леденог доба.

Грегер Ларсон, један од аутора студије и истраживач са Оксфорд универзитета је навео да „Истраживање ДНК древних паса показује колико дуго живимо заједно и помоћи ће нам да разумемо када и како је овај однос почео и да су пси припитомљени пре других познатих животињских врстаˮ.

Верује се да су се пси развили од вукова који су долазили у насеобине људи њушкајући храну. Временом су припитомљени како би људи могли да их користе као помоћнике у лову и чуваре. Резултати истраживања указују да сви пси потичу од једне истребљене врсте вукова или њихових блиских рођака.

У пракси постоје безброј примера који показују зашто нам је пас највернији, а понекад и најбољи пријатељ. Осим тога он је и социолошки еволуирао са човеком и на неки начин се привикао на урбани живот. Као и људи. Наше екипе су ових дана забележиле три случаја у два овдашња града.

У алексиначкој пешачкој улици често можемо да видимо „градског псаˮ Бена који тужан лешкари испред некадашње култне посластичарнице, а касније кафића „Сашаˮ, незаборављајући некадашњег власника Александра Живковића и његовог пријатеља Зорана Милошевића-Тршу. Они су били међу нашим суграђанима који су хранили овог пса и пријатељски се односили према њему. И док код многих од нас који смо посећивали овај објекат и познавали ове јавне личности сећања полако бледе, овај пас показује колико му је било значајно то пријатељство.

Пас као веран човеков пријатељ зна да се прилагоди и његовим урбаним навикама. Тако смо видели сцену како један мали симпатичан пас чека случајну пролазницу да отвори врата трговине, како би бацио поглед и задовољио своју знатижељу.

Његов већи колега толико се у Сокобањи опустио у уживању да је био део вечерње декорације на препуном шеталишту. Намеру да баш добро одмори нису успели да му поремете ни знатижељни погледи гостију којих има из целе Србије, па и из иностранства.

Па нека сад неко оспори ону крилатицу „пас често има особине газдеˮ, односно да се ове животиње често понашају као људи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + one =