vladika niški Arsenije

Prva poseta i služba novoizabranog vladike niškog u Aleksincu

Tokom vikenda novoizabrani еpiskop niški Arsenije posetio je Aleksinačko namesništvo boraveći u Lipovcu i Aleksincu, gde je prisustvovao i obeležavanju godišnjice Šumatovačke bitke.

Njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije služio je juče, drugog dana Preobraženja, svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Nikole u Aleksincu. Sasluživalo je sveštenstvo lokalnog namesništva, a u aleksinačkoj crkvi prisustvovao je i veliki broj građana.

aleksinačko namesništvo

Posle svete liturgije, nedavno ustoličen episkop niški, gospodin Arsenije je sa sveštenstvom služio pomen stradalima na tradicionalnom molitvenom obeležavanju 141. godišnjice Bitke na Šumatovcu iz Prvog srpsko-turskog rata 1876. godine.

Dan ranije 19. avgusta, niški vladika služio je i prazničnu liturgiju u Manastiru Sveti Stefan u Lipovcu, koji Preobraženje proslavlja kao svoju slavu.

Episkop niški Arsenije (Glavčić), rođen je 10. marta 1978. godine u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice, rođene Nenadović, dobivši na krštenju ime Milomir. Po porodičnom poreklu arhimandrit Arsenije potiče iz mesta Kovači kod Jošaničke Banje, gde je rođen njegov otac Bogdan. Majka Ružica, rođena u selu Bavanište kod Pančeva, poreklom je iz čuvene porodice Nenadovića iz Brankovine. Na redovnom prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 24. maja 2017. godine izabran je za episkopa niškog. Ustoličen je u Sabornom hramu u Nišu, 13. avgusta 2017. godine, navodi se na sajtu Eparhije niške.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 5 =