Промовисан у Београду предстојећи Фестивал ПИП

Приближава се дан када ће се дићи завесе овогодишњег ПИП-а, Фестивала првоизведених представа, који се у Алексинцу ове године одржава од 22. до 27. новембра. Интересовање за ову позоришну манифестацију је велико код наших суграђана, али и љубитеља позоришта из околиних места. Карте за прву представа „Било једном на Бријунима”, коју је у продукцији БИТЕФ театра режирао Кокан Младеновић су већ распродате, а за остале је до јуче било слободних по педесетак улазница. Осим јаког и доброг репертоара који је селектирао Небојша Брадић и популарних цена улазница, појединачних 500, односно комплета 1.800 динара, придонели су томе да интересовање буде овако велико.

Предстојећи ПИП је данас у Атељеу 212 имао своју медијску промоцију у главном граду. На конференцији за новинаре говорили су Небојша Брадић, селектор фестивала ПИП 2023, Миливоје Млађеновић, театролог и приређивач збирке драма „Других пет” у издању фестивала ПИП и Милош Паовић, уредник програма ЦКУ Алексинац и продуцент фестивала.

Брадић је казао да је овогодишњи фестивал под слоганом:„ Јуче, сутра, данас” конципирао гледајући представе бројна позоришта Србије, немајући директан задатак само на једну тему.

– Када сам после завршне селекције сагледао ствари, видео сам да постоји нешто што тај програм заједнички обухвата, а то је документ. Све ове представе које ћете имати прилике да видите у Алексинцу у програму Фестивала, на неки начин су повезане чињеницом која би се могла назвати чињеница или документ. То је на свој начин присутно у представама од документа који је препознат у представи „Било једном на Бријунима”, те фотографије сусрета чувених парова Бартон Тејлор, с једне стране, Броз породица с друге стране, и наравно оживљавање тог једног документа с друге стране  – објаснио је селектор.

Брадић се осврнуо и на представу „НЛО” која је, како каже,  на бази лажног документа, а у ствари се бави нечим што је присутно у овоме што је наша стварност.

– Када кажем лажног документа, не мислим да тај документ не постоји као чињеница, али је форма представе документарна и има потпуно једну креацију која нас уводи у свет документаристике. „Шта ће бити са свима нама?” је настала на основу вербатим радионица и представа има ту врсту документарности јер су актери у представи, аутори представе на неки начин повезани заједнички у креирању финалног текста. Представа је можда највише документ је „Расветљавање случаја серије убистава тровањем у Ћупријском округу седамдесетих година 19. века”, она је сва документ али тај документ који је искреиран посебном радионичком анализом и спајањем у једну јединствену позоришну целину – поручио је овај познавалац  позоришне уметности.

Представљање представа Брадић је завршио са већ награђиваним текстом и представом.

– „Успаванка за Алексију Рајчић” која је заснована на одређеним документима, али она је потпуно отишла у једном другом правцу креације поетске драме која говори о врло болној савременој теми којом се ми, нажалост, данас морамо бавити, а позориште јесте место за то.

Овом приликом премијерно је представљена и књига која је изашла из штампеДругих пет” у издању фестивала ПИП, а у којој су објављене драме са протеклих пет, од укупно десет одржаних позоришних фестивала. Овогодишње окупљање је 11. по реду, у част драмских писаца и глумаца, односно првоизведених представа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + twenty =