Пројектант брзе пруге заказао, па отказао разговоре са представницима Алексинца

Током јучерашњег дана, последњег датума за улагање приговора на план изградње брзе пруге Београд –Ниш, у нашу редакцију стигле су две противречне информације у вези са захтевом општине Алексинац за измену понуђеног решења од стране пројектанта. Најпре да је заказан састанак, за четвртак, у његовој канцеларији. И то нам је из алексиначке локалне самоуправе потврђено и званично.

Велики број грађана изразио незадовољство на састанку са пројектантом у Алексинцу; Фото из архиве

Недуго затим, незванично стиже информација да је пројектант отказао тај сусрет. Наводно, био је незадовољан када је сазнао да ће одговоре на нека питања тада затражити општинска делегацији коју је требало да чине председник општине, лице из службе урбанизма и општински правобранилац. Наводно он је био спреман да разговара само са стручњаком који познаје проблематику железничке пруге, као да је Алексинац метропола па да има таквог чиновника.

Ако се има у виду да је само последњих дана стигло 50 приговора са подручја наше општине на предложени пројекат, а да их је раније било знатно више, онда је јасно да је много питања на која треба одговорити и дати ваљано и разумно објашњење онима који представљају народ.

И у Житковцу пројектанта дочекао велики број незадовољних грађана: Фото из архиве

За сада се стиче утисак да од пројектанта не могу да се добију тражени одговори, а нема их ни од стране инвеститора Инфраструктуре железнице, па највероватније морају да се траже друге адресе које ће можда понудити некаква друга тумачења осим што је пројектни задатак био да брза пруга иде истом трасом и да је то најјефтиније.

Овде се намеће логично питање које су поједини грађани поставили на излагању у Житковцу, питавши пројектанта како такви принципи нису важили за подручја других општина где су заобиђена насеља. Пројектант је деловао мало изненађено и збуњено казавши да он није пројектовао те деонице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =