Признања вишеструким даваоцима, плакета Синдикату полиције

Данас је Међународни дан добровољних давалаца крви, односно, 14. јун је посвећен добровољном давању крви и од 2005. године се обележава са циљем да укаже на значај тог хуманитарног чина. Тим поводом, у организацији овдашњег Црвеног крста уприличена је додела признања нашим суграђанима који су крв дали 50 и 35 пута.

У првој половини ове године организовано је 15 акција и том приликом прикупљено скоро 730 јединица крви. Прошле године та цифра је била 1220, тако да Општа болница Алексинац, захваљујући даваоцима има довољне количине крви.

На промоцији давалаштва увелико ради и Клуб добровољних давалаца крви „Хумано срце”, па Алексиначко поморавље сигурно има преко 1500 давалаца крви, где предњаче рудари, радници, медицински радници и ученици, а да се они, који једном дају крв могу поново видети на наредним акцијама сведочи број данас додељених признања. По 50 пута је крв дало њих 15, а 24 признања су уручена за 35 давања.

Ове године додељена је и посебна плакета „Широко срце” Синдикату српске полиције у знак признања за постигнуте изузетне резултате на омасовљењу добровољног давалаштва крви у 2023. години у категорији јавних предузећа, установа и компанија.

Иначе, Светски дан добровољних давалаца крви Обележава се 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог Карл Ландшајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Све здраве особе мушког и женског пола старости од 18 до 65 година могу дати крв, уколико задовољавају медицинске критеријуме после лабораторијског и лекарског прегледа. Вишеструко давање крви није опасно и не доводи до повећања или губитка тежине, не повећава нити смањује апетит, не смањује нити повећава радну способност. Оно што је интересантно јесте чињеница да само 3 посто популације су добровољни даваоци.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =