Пристигло више признања за неговање традиције

Пандемија коронавируса умногоме је променила наше животе, отказала, или одложила бројне манифестације, али вредне руке чланица етно удружења са територије наше општине не мирују.

Једна од манифестација која је одржана петнаести пут, али другачије него минулих година, јесу  Сусрети етно удружења и асоцијација Србије, које књажевачко Удружење „Извор”, под слоганом „Традицијом у Европу”, организује сваког децембра. Упркос измењеним околностима, у „Извору” нису одустали од такмичења за најлепше обредне пешкире и хлебове, али као и друге манифестације, и ова је одржана без присуства такмичара.

То што нису могле да путују за Књажевац и да лично однесу своје рукотворине, није омело умешне Алексинчанке да пошаљу своје радове и да се прикључе осталим удружењима која негују традицију. Након што је минулог викенда тамошњи жири одрадио посао и оценио пристигле радове, неколико признања је из Књажевца пристигло у Алексинац, Корман и Житковац.

Већ традиционално, Удружење грађана „Радиност” учествује на књажевачкој манифестацији и није реткост да из града на Тимоку доносе награде. На такмичењу у изради обредног пешкира у категорији одраслих за ужи део Србије трећа награда припала је Љубици Миловановић из алексиначког Удружења грађана „Радиност”, док је награду за очување традиције и културне баштине добила Слободанка Ђорђевић из истог удружења.

− Пошто сви знамо каква је ситуација због ове пандемије и садашње ситуације, чланице нашег удружења су одрадиле у својим домовима обредне пешкире и послали смо на такмичење четири пешкира и један славски колач. Наше чланице вредно раде и то што раде лепо одраде, тако да смо и до сада добијали награде и увек очекујемо неко признање − каже  Живица Видановић, председница Удружење грађана „Радиност”.

Награду за очување традиције и културне баштине добило је Етно удружење „Корман” из истоименог места. Ово им је шеста награда из Књажевца, јер од оснивања удружења корманке редовно учествују са својим рукотворинама на овој смотри.

− Када смо основали удружење, ми смо прву награду добиле у Књажевцу, тако да нам је он веома драг. Пошто је оваква ситуација, послале смо три пешкира и зимницу нашег краја где смо добиле специјалну награду за штанд зимнице. Ми смо способне, јер и у оваквим временима не престајемо да радимо. И даље се трудимо да покажемо да наше удружење ради, да су наше жене стварно вредне − истиче Радица Бабић, председница Етно-удружења „Корман”.

Да је препознат рад и труд овог удружења сведочи и специјална награда за очување културне баштине које је такође добило Етно-удружење „Корман” из Кормана.

Најмлађе удружење на територији алексиначке општине је такође слало радове пут Књажевца, а да су им радови занимљиви показује прва награда у изради оригиналног предмета која је припала Удружењу жена „Етно кутак” из Житковца,

− Пошто се ја конкретно бавим пустовањем вуне, ја сам послала на такмичење ствари од пустоване вуне и то је освојило прву награду. Пошто то ретко ко ради, слабо ко се бави пустовањем, онда је то вероватно привукло пажњу жирија. Нисам се надала овоме, једноставно сам хтела да учествујем. Нисам се чак надала ни за другу награду за обредни хлеб − објашњава Весна Пауновић, председница Удружењу жена „Етно кутак”

Ово удружење је ове године први пут учествовало на такмичењу у Књажевцу и остварило запажен успех, па је за очекивати да ће у Житковац и наредних година пристизати разна признања.

Изложба свих пристиглих радова у виду обредних пешкира и хлебова постављена је у књажевачком Дому културе и ту ће остати наредних 15 дана, па ако вас пут туда нанесе можете је обићи, али поштујући мере заштите од Ковида 19.

*Фотографије преузете са Фејсбук странице Туристичке организације општине Књажевац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =