Примедбе одборника Димића, „замајавање” Скупштине или непријатне „чињенице”

Одборници Скупштине општине Алексинац су на јучерашњој седници усвојили и Одлуку о утврђивању радног времена трговинских, занатских и угоститељских објеката на територији општине Алексинац. У овој одлуци, осим одредница које су биле и у претходној 2019. години, нашлo се и неколико новина. Оне се односе пре свега на овлашћења општинске инспекције, односно могућност да казне изриче комунална инспекција.

С обзиром да је у међувремену дошло до измена Закона о трговини и Закона о угоститељству, општинске стручне службе сматрају да треба усагласити важећу одлуку са важећим законским прописима и зато је било потребно донети нову одлуку, а претходну ставити ван снаге. Тај став пред општинским парламентом изложила је уводничар Данијела Павловић, правник у Општинској управи.

‒ Ради се о одлуци која дефинише радно време у редовним околностима, а не у време ковида. Иначе, иницијативу за измену и допуну ове одлуке дало је Одељење за инспекцијске послове које је инсистирало да одлука садржи део који се односи на радно време ових субјеката у време проглашења ванредне ситуације. С обзиром да претходна одлука то није садржала, ми смо уважили њихову иницијативу и одлуку допунили чланом 16, који предвиђа да у случају проглашења ванредне ситуације надлежни општински орган, односно Општински штаб за ванредне ситуације или други надлежни орган, у складу са законом може својим актом одредити другачији распоред, почетак и завршетак радног времена за објекте из члана 1 ове одлуке. Такође, овај члан је садржан у казненим одредбама и за прекршаје и сам комунални инспектор може издати прекршајни налог у складу са законом што раније није био случај у време ковида, односно у време ванредне ситуације, када инспекцијски органи нису могли да врше контролу, па су све прекршаје упућивали санитарној инспекцији у Нишу ‒ објаснила је она.

Како стоји на Фејсбук страници општине Алексинац, Одлука се односи на радно време напред поменутих субјеката у редовним околностима. Угоститељски објекти могу бити отворени од 7:00 до 00:00 часова, односно викендом од 7:00 до 01:00 час, док објекти који се налазе у колективној стамбеној згради од 6:00 до 23:00 часа, односно у данима викенда од 7:00 до 00:00 часова.

Мере које доноси Републички кризни штаб и Општински штаб за ванредне ситуације у вези скраћивања радног времена објеката обавезно ће се спроводити, док ће надзор над спровођењем ових одредаба вршити Одељење за инспекцијске послове – комунална инспекција Општинске управе Општине Алексинац, што до сада није био случај, већ је то питање било у надлежности републичке инспекције, појашњено је на поменутој фејсбук страници.

Опозициони одборник Иван Димић сматрао је да је предложена Одлука у делу нејасна, а да неке одреднице беспотребно обавезују одређене привреднике. Он је затражио да му неко од предлагача или правника објасни на основу које одлуке је скраћено време објеката у граду, ако се има у виду да Одлука о радном времену дозвољава њихов рад до поноћи, а тренутно у општини Алексинац није ни проглашено ванредно стање, што се предвиђа у члану 16. По њему је споран и члан 12 који налаже рад објектима са прехрамбеним производима и недељом, сматрајући то непотребним, већ да се у тих дана треба одредити дежурне продавнице.

На питање председавајућег, председника СО Алексинац, Ненада Станковића, да ли још неко од присутних жели реч, нико од одборника, предлагача или стручних служби нити је оспорио, нити подржао Димићеве примедбе. Остаје само нада да он најбоље не схвата правну материју, или ако је супротно, да нико од заинтересованих неће терати инат, и правду, код евентуалних казни, тражити на суду. А можда је изнад ове приче тренутно важећа одлука републичког Кризног кризног штаба за сузбијање ковида 19, иако није проглашено ванредно стање, којима се ограничава радно време угоститељским објектима на територији Србије до 23 часа.

С друге стране, за правне лаике је дилема, да ли је правно гледано Кризни штаб изнад општинске Одлуке где стоји „У случају проглашења ванредне ситуације….”, а ње нема ни на једном нивоу. Можда ће све ове недоумице разрешити сутрашња седница Општинског штаба на којој ће можда бити донети одлука да се, сходно одлукама републичког Кризног штаба, ограничава и радно време на територији општине Алексинац.

Можда је она и раније већ донета, а да нисмо упознати. Много је дилема. Можда је наједноставније решење ову Одлуку о радном времену у наредном периоду допунити и појаснити.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =