Председник општине одборницима о епидемији и „Чистијој Србији“

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је у јучерашњем обраћању одборницима на почетку заседања општинског парламента говорио о тренутној епидемиолошкој ситуацији и о активностима локалне самоуправе између две скупштинске седнице.

Епидемиолошку ситуацију на подручје општине Алексинац је оценио као тешку, али да долази до заравњавања кривуље, јер је у протеклој недељи било само за три више новоозаражених у односу на седмицу раније.

Први човек општине упознао је и са предузетим активностима на побољшању здравствене заштите оболелих.

− Оно што смо предузели у сарадњи са Домом здравља и Општом болницом јесте да смо отворили две нове ковид амбуланте где ће људи да примају терапије и да иду на прегледе. Један пункт се налази у Дому пензионера у Цитроену, а други пункт је у самој Општој болници, нашли су простор где су радници тренутно на боловању и тај простор може да користи у овом периоду − казао је председник.

Што се тиче вакцинације, Радичевић је изнео податак да је до сада вакцинисано око 14 посто становништва општине Алексинац, што је републички просек. Оно што је статистички лоше, то је број вакцинасаних грађана изнад 65 година старости. Преседник је позвао ове грађане, пошто су приоритетна група да се вакцинишу.

Свој извештај о његовим и активностима локалне администрације када су у питању редовни послови Радичевић је започео информацијом да ће ова средина бити део националног пројекта „Чистија Србија”, што за општину Алексинац значи да је ушла у програм изградње постројења за прераду отпадних вода. Он је то оценио као изузетно битан пројекат не само за град Алексинац него и за околна села.

− Тим пројектом планирано је не само изградња постројења него и 83,5 километара водоводне мреже у Алексинцу и насељима око Алексинца. Тиме бисмо отприлике покрили неких 65 посто становништа општине Алексинац канализацијоном мрежом. Урађен је пројектни задатак, то је био наш део посла одавде из локалне самоуправе, прослеђен је Министарству и сада очекујемо да нас разврстају у неку од група и да знамо тачније и период када ће пројектатни доћи овде и кренути са израдом пројеката − појаснио је председник Радичевић.

Алексиначка локална самоуправа, према речима председника општине, је већ раније радила на пројекту секударне мреже за Житковац и два насеља која се наслањају на Житковац. У току је завршетак пројекта тог примарног дела који би водио од Житковца до Постројења за прераду отпадних вода и пројекат би требао да буде готов до краја априла .

− Оно што ми имамо као задатак, као локална самоуправа да урадимо у наредном периоду јесте да обезбедимо земљиште за то постројење за прераду отпадних вода. Знамо локацију и са овим ребалансом ће се ући и у процедуру прибављања земљишта − објаснио је Радичевић.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић пред одборницима је говорио и о активностима локалне самоуправе на изградњи пијаце у Тешици, организовању јавног превоза, паркирања и реализацији пројекта „ За безбеднији Алексинац”. Више појединости биће у сутрашњем напису, а затим ћемо објавити и реплику на ово изглагање опозиционог одборника Ивана Димића.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − fifteen =