Председник општине о изнетим примедбама за скупштинском говорницом

На недавној седници Скупштине општине Алексинац међу ретким говорницима који су се обраћали одборницима, осим лица задужених за образлагање материјала који је био на дневном реду, били су председник општине Далибор Радичевић и опозициони одборник Иван Димић. Изводе из Радичевићевог усменог извештаја о раду локалне самоуправе између две седнице смо објавили пре неки дан, а у четвртак и коментаре које је за скупштинском говорницом изнео одборник Димић.

Одговор председника општине на самој седници општинског парламента је изостао, иако је било приметно да је први човек општине скицирао податке за реплику. Разлог томе је био предлог председавајућег Ненада Станковића, да због опште епидемиолошке ситуације и боравка у затвореном простору, скупштина почне са радом по тачкама дневног реда, а да у оквиру тих тачака буду изношени ставови председника и одборника.

Како је одборник Димић одржао обећање да неће више узимати реч за говорницом, није излазио ни председник Радичевић. Желећи да наши читаоци имају информације из више извора, ми смо од председника општине затражили коментар на изнете примедбе од стране опозиционог одборника.

Једна од тих примедби односи се и на захтев да се одборницима достављају материјали који долазе и већницима за седнице Општинског већа.

− Рад Већа је, као што и сами знате, транспарентан и јаван и ви сте присутни на свакој од седница Већа. У оном обећању које сам дао да ће бити достављани материјали одборницима који за то имају жеље не постоји никакав проблем. Ту је вероватно дошло до мале техничке грешке и нека буде да сам ја крив, јер сам рачунао да се оно што смо договорили за скупштинском говорницом и спроводи. Ја у међувремену нисам ни проверавао. Није никакав проблем да достављамо материјал за седнице Већа и одборницима који хоће. Мало нам представља проблем то што у електронском облику достављања треба скенирати велики број папира, сваки документ, сваки папир да би се послао. Али то можемо да решимо до оног тренутка када не успоставимо тај систем да све иде у електронском облику, да и одборник Димић добије материјал у штампаном облику као што добијају и остали већници − објаснио је Радичевић.

Димић је локалној самоуправи замерио и регулисање саобраћаја у Пиварској улици за време зимских месеци.

− Пиварска улица је ове и претходних година у току зимског периода била затворена за саобраћај. Потпуно се слажем да је непотребно да улица буде затворена тотално за саобраћај у време трајања зимског одржавања путева зато што је и ова година показала да није било снега, а улица је била без потребе затворена. Оно што сам договорио са службама јесте да у будуће, причамо о следећој зимској сезони, сигурно неће стајати знак за забрану саобраћаја, а да испод њега не стоји знак да се забрана односи само на период када су падавине. Беспотребно је затворити улицу и да људи који имају потребе да се крећу у том делу града круже, не видим разлога за то − казао је преседник на ову примедбу.

У свом обраћању одборник Димић је поставио питање, сходно општој епидемиолошкој ситуацији у Алексинцу, да ли би можда Општински штаб требало да уведе додатне мере у односу на републички Кризни штаб.

− Епидемиолошка ситуација у Алексинцу јесте неповољна, али се не разликује од епидемиолошке ситуације у целој Србији. Нисмо имали потребе да интервенишемо као локални орган, да уводимо општину у ванредну ситуацију када су мере које је доносио Републички кризни штаб биле адекватне ономе што бисмо и ми овде доносили. Не можемо затворити све институције и да нико не ради на неки временски период, јер сви знамо да то изазива огромне губитке. Не слажем се само са констатацијом да Републички кризни штаб и да Министарство здравља не мисле на грађане, баш супротно мислим да се строго води рачуна о томе да се ова епидемиолошка ситуација што пре оконча − изнео је своје виђење Радичевић.

Опозициони одборник је био мишљења да је локална самоуправа са закашњењем реаговала око обезбеђивања бољих услова за ковид пацијенте који су на терапији.

− У овом тренутку смо проценили да је крајње време да реагујемо, да би пацијенти добили боље услове за негу и да имају простор где могу да чекају, а да то није испред зграде или да је претерано велика гужва. Сви смо ми живели у нади да ће епидемиолошка ситуација са крајем прошле године да се оконча и да ћемо се вратити неким нормалним токовима и због тога и зграда старе хирургије или АТД како год га зовемо у болници је била привремено решење. С обзиром да је епидемиолошка ситуација сада и неповољна и да имамо већи број пацијената који примају терапију горе, у договору са Домом здравља и Општом болницом формирали смо два нова пункта и мислим да сада имају много боље услове, да сачекају преглед и да приме терапију. Надам се да ће и ово бити привременог карактера, да неће трајати много − прокоментарисао је примедбу први човек локалне самоуправе.

Локалној самоуправи је замерена и неактивност у спровођењу вакцинације и слабији резултати.

− Резултати од 14 посто нам кажу да нисмо испод, него да смо изнад просека Републике. Дефинитивно, проблем који ми имамо јесте да су се лица старија од 65 година мало пријављивала. Ми имамо у тих 14 посто мали проценат старијих од 65 година, а сви знамо да је то примарна група која је прва кренула да се вакцинише. Кампању коју ми покушавамо сада да одрадимо јесте да помогнемо свим нашим старијим суграђанима који желе да се што лакше пријаве и да што лакше дођу до вакцине. Имао сам телефонски разговор са директором Дома здравља где ми је напоменуо да су у појединим локалним самоуправама то и одобрили, па ћемо и ми предузети активности да формирамо пунктове у самим насељима, да бисмо дошли лакше до пацијената, односно до људи који желе да се вакцинишу, а којима је тешко да дођу до града − био је председников одговор на ово питање.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 10 =