Празник хармонике у Алексинцу

Oд петка 22. до недеље 24. марта Алексинац ће бити домаћин трећег по реду фестивала „Viva harmonikaˮ. Поред такмичарског дела, у оквиру фестивала биће одржана и два концерта. Први, под називом „Сећање на Брацка Станковићаˮ биће одржан у четвртак 21. марта у 19 сати у сали Дома омладине.

‒ Желели смо да овај вишедневни празник хармонике у нашем граду започнемо концертом сећања на рано преминулог Брацка Станковића који је предавао хармонику и веома успешно водио наш школски оркестар. То предфестивалско вече обележиће дела Баха, Скарлатија, Рамоа а биће и једна румунска народна песма с обзиром да је осим барока Брацко волео и успешно изводио и композиције румунског фолклора. Поред студената Факултета уметности у Нишу, наступиће и наш суграђанин мр Дејан Живковић као и трио хармоника ‒ каже директор ОМШ „Владимир Ђорђевићˮ Марко Јеленић.

Званично отварање фестивала је у петак 22. марта када ће у великој сали Дома културе од 19 сати наступити Крагујевачки академски оркестар. Биће то према речима директора Јеленића нешто посебно, јер је реч о ансамблу какав до сада нисмо имали прилике да чујемо у Алексинцу. На репертоару крагујевачких акордеониста налазе се дела Пјацоле, Маркеза, Белмана, Боре Дугића као и Мориконеова тема из филма „Cinema Paradiso’ˮ .

Такмичења солиста и камерних састава у свим категоријама биће одржана у суботу и недељу у Алексиначкој гимназији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − nine =