Право је време за радове у винограду

Од давнина се народ придржава изреке да је винограду потребан слуга и да ко жели обилан и квалитетан род треба што више времена да проводи у засадима винове лозе. Међутим, савети стручњака су да у периоду цветања треба избегавати извођење агротехничких мера у винограду.

Према саветима стручњака из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш тек после цветања, када наступи фаза пораста заметнутих бобица, потребно је обавити плитку обраду земљишта.

Такође, после цветања, када врхови ластара пређу највишу жицу на шпалиру, треба извршити прекраћивање ластара како би се успорио њихов пораст, а хранљиве материје усмериле према цвастима. Пожељно је да се од последње цвасти остави 8-10 листова ради оптималне исхране. Тада се уклањају и нови заперци, ако постоје, како би се храњиве материје усмериле на род. Заперци се могу прекратити на 2-4 листа јер се сматра да помажу бољој исхрани лозе, а такође и бољем порасту бобица и бољој отпорности према ниским температурама.

После заметања бобица је усвајање хранљивих материја врло интезивно па је потребно обавити прихрањивање винове лозе, око 2 недеље после цветања. Најбоље је препоручену количину ђубрива распоредити у три прихране (половину ђубрива додати на почетку вегетације, једну четвртину 2 недеље после цветања и једну четвртину месец дана после другог прихрањивања).

Стручњаци такође истичу да је за успех и високе приносе потребно винограду посветити пажњу током целе године. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =