Правилна исхрана и умереност тајна здравља

Светски дан здравља, 7. април, обележен је данас и у Алексинцу акцијом овдашњег Дома здравља, а у сарадњи са Црвеним крстом Алексинац. У Туристичко информатоивном центру Алексинац у центру града, екипа ове здравствене установе је у преподневним часовима заинтересованим пролазницима мерила је бесплатно крвни притисак и ниво шећера у крви, а докторка је давала савете.

Да је ова акција успешно протекла сведочи број од 70 алексинчана који су проверили своје здравље, а анализом прегледа је утврђено да је, код Алексинчана, ниво шећера у крви у нормалним границама, док је ниво крвног притиска на горњој граници. Ово је била прилика да докторку Јелену Милошевић упитамо шта свако од нас може да уради за своје здравље.

− Правилно се храните, не прескачите оброке, водите рачуна о избору намирница и начину њихове припреме и одржавајте пожељну телесну тежину. Будите физички активни сваког дана. Реците не дувану и будите заговорник окружења без дуванског дима.Ограничите унос алкохолних пића, дружите се и редовно контролишите своје здравље код свог изабраног лекара − поручила је др Милошевић.

Иначе, Светски дан здравља, 7. април, ове године је посвећен обележавању 75 година унапређења јавног здравља под слоганом „Здравље за све”. Овај датум се обележава као Светски дан здравља од 1948. године, а уједно и као дан оснивања Светске здравствене организације. Током протеклих 75 година активности јавног здравља унапредиле су здравље и квалитет живота великог броја људи. Светски дан здравља је не само прилика да се осврне на ове успехе, већ и да се укаже да је потребно уложити додатне напоре у циљу обезбеђења здравља за све.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − three =