Познати кардиолог постао почасни грађанин Ражња

Општина Ражањ је недавно добила још једног почасног грађанина познатог кардиолога професора др Милована Бојића, директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

У периоду од 24. марта 1998. до 24. октобра 2000. године, он је обављао дужност потпредседника Владе Републике Србије, а био је и министар здравља од 12. јула до 24. октобра 2000. године. Од парламентарних избора 2016. до 30. августа 2017. године је био народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Обраћајући се присутнима на Свечаној седници општинског парламента, одржаној 13. октобра поводом Дана општине, Бојић је казао да му је заиста указана велика част и причињено задовољство што је добио признање почасног грађанина.

‒ Са сетом и пажњом пратио сам филм о општини Ражањ јер ме подсећа на мој градић из детињства Колашин, из Црне Горе и са радошћу сам гледао успехе које сте постигли протекле године. Ви знате, драги пријатељи, да будућност припада онима који покушавају. Будућност припада онима који имају јасну представу о њој, онима који је умеју одликовати. Предвођени Добрицом Стојковићем, ја сам убеђен да је Ваша будућност осигурана. Сви ми награђени, део смо једног великог мозаика који мора бити испреплетан радом и успесима ‒ изнео је своја емотивна осћења за говорницом овај почасни грађанин општине Ражањ.

Др Бојић је у наставку говорио о путевима успеха, желећи да подели нека своја искуства, али и да охрабри становнике општине Ражањ да без обзира на све тешкоће храбро крену ка себи постављеним циљевима.

‒ Драги пријатељи, лифт за успех је у квару. Морамо степеницу по степеницу. Морамо имати поверење у себе саме, властите ресурсе, имати жељу и изнад свега, вољу. Ако наша жеља, односно воља за успехом, надвлада страх од неуспеха, онда смо ми у ствари успели. Ништа боље и лепше не мирише од успеха. Наш живот је саткан, у ствари, од узбрдица и низбрдица, успона и падова, али чар нашег живота, како би Черчил рекао: ,,Лежи у ентузијазму између и тај ентузијазам не треба и не сме да нас напушта” ‒ беседио је Бојић док се салом ражањског Дома културе проломио громогласни аплауз.

Он је испричао и један детаљ из 1995. године, када је Србија била у тешким, страшним економским санкцијама. На копну, рекама, ваздуху. Здравствене установе су без сапуна, детерџената, крви, деривата. По његовом казивању тада су он и његове колеге рекли да хоће да помогну оним људима којима је једина могућност да остану у животу, да им се изврши трансплантација органа.

‒ Тада смо, што је невероватно за те прилике, успешно трансплантирали јетру и срце. Тај се процес настављао, и то веома успешно. Ја сам прошле недеље имао ту част и задовољство да се сликам са мојим трансплантираним пацијентима који живе своје нове животе пуних 27 година. То је сатисфакција. То је руковање са Богом. Знате за шта живите. Знате да сте одабрали професију где је пацијент светиња због које постоји та наша професија и да бригом за њега стално потврђујете да сте професију пажљиво добро одабрали и да стално радите на њеном усавршавању ‒ поручио је овај познати лекар у светским размерама.

Он је изнео и два примера из праксе када је требао да донесе одлуке са којима се већина у телима где је седео није слагала, али су резултати показали да је он био у праву.

‒ Да бисте успели, морате имати храбрости. Није храброст данас надати се да ће метак погодити другога. Морате ка великом циљу да знате да поднесете велику жртву, јер нема великог циља без велике жртве. И онда када смо постизали највеће резултате, био сам једини за то да се Институт за кардиоваскуларне болести ,,Дедињеˮ изгради као Национална кућа. Одбили су ме сви моји први сарадници. Онда сам узео и направио га без грађевинске дозволе. Данас ћу вам рећи да је Бојићева бесправна градња, спасила више од 100 000 људских живота, ја сам такође на то поносан – каже др Бојић и поручује ако мислите брже и даље од свог времена, наравно и то ће да прође, и ту жртву морате да поднесете.

Поучна је и следећа прича коју је нови почасни грађанин општине Ражањ испричао, из 2000. године, када је пред тадашњим руководством Србије затражио да се прими 1500 најбољих студената медицинских факултета у држави, уз образложење да ако се то не уради имаћемо страшан колапс у нашем здравственом систему, биће доведен у питање његов опстанак и трајање.

‒ Наравно, на седници Владе Републике Србије, једини сам био за. Није било средстава. Снашао сам се. Формирао сам тим од најбољих правних експерата. Успели смо да тим људима уручимо решења о запослењу. Како сам прошао код председника и код Владе, да вам не причам, али ти доктори су спасили српско здравство. Почев од доктора Стевановића са инфективне клинике, Марије Здравковић, те оног Јанковића из Ниша, или њих 1500 који се данас зову ,,Бојићеве бебе” и ја сам на то поносан – објаснио је др Бојић.

Своју беседу, професор др Милован Бојић је завршио занимљивом поруком грађанима општине Ражањ поводом доделе признања почасног грађанина која на неки начин одсликава сву његову величину и као научника, а још више као човека.

‒ Наравно, мени данас општина Ражањ уручује ово значајно признање. Моја професионална и радна километража је дугачка. Онај који тражи одликовање, није га заслужио, а онај који га је заслужио, готово да му није потребно. Али, годи мени ваша пажња. Дира ме ваш гест и ово признање мени је и надахнуће за ново прегнуће за успех ове наше лепе и најлепше Србије. Тако је и тако ће бити у будућности ‒ поручио је овај великан.

Образлажући зашто је ражањски локални парламент одлучио да титулу почасног грађанина додели др Бојићу, председник општине Ражањ Добрица Стојковић је казао да се име добитника са посебним пијететом изговара, јер се ради о једном великом човеку, лекару, хуманисти, дугогодишњем пријатељу општине Ражањ, а од данас званично и почасном грађанину општине.

‒ Довољно је да кажем да је захваљујући њему спашено на десетине живота грађана са ове територије, зато на овом свечаном дану, Миловане, још једном хвала ти за све што си урадио за наше грађане, а посебно у име породица чији су чланови били на Дедињу и вратили се кућама живи и здрави – речи су првог човека ове локалне заједнице који се још једном захвалио познатом кардиологу у име свих грађана општине Ражањ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 2 =