Потврђена нова врста птице на Бованском језеру

Лепе вести пристигле су и из обавештења, које је нашој редакцији доставило Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС). Наиме, орнитолози Слободан Марковић и Данило Пенић су имали изузетну и јединствену прилику да први пут у Србији, и то на оближњем Бованском језеру фотографишу, и тако са сигурношћу потврде присуство великог морског гњурца (Gavia immer).

 

 

 

 

 

Данило и Слободан су тог 26. децембра, ове године, посматрали две врсте птица из фамилије морских гњураца које су као зимски гости у Србији бележени и претходних година: риђогрли морски гњурац (Gavia stellata)) и црногрли морски гњурац (Gavia arctica). Примећен је, онда, и трећи представник ове фамилије, поменути велики морски гњурац.

 

– Временски услови и удаљеност птице од обале нам нису омогућили да са лакоћом усликамо и потврдимо да се заиста ради о великом морском гњурцу. Међутим, били смо веома стрпљиви, па је птица на крају пришла нама – појашњава Данило Пенић, преносећи атмосферу са терена.

Иначе, велики морски гњурац који је забележен у свом зимском руху, дугачак је до 88 цм, а распон крила му досеже до 148 цм. У Европи се гнезди на крајњем северу уз велика језера и у тундри, док током зиме борави на обалама мора и великих језера Западне и Северне Европе.

Ова птица у потпуности се прилагодила животу у воденим површинама: храни се рибом коју вешто лови ронећи и више десетина метара у дубину, а ноге које су смештене иза половине тела савршена су весла у води, док се на копну креће тромо, у жаболиким скоковима.

Аутор фотографија: Слободан Марковић

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 9 =